Російська блокада: у районі Керченської протоки

Російська блокада: у районі Керченської протоки "застрягли" понад 400 суден

Карта
Укрінформ
У районі Керченської протоки, прохід якою заблокувала Росія, наразі скупчилися понад 400 українських та іноземних суден.  

Про це повідомляє прес-служба Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб з посиланням на дані дистанційного зондування району протоки.

"В період з 25 по 27 листопада кількість суден у Керченській протоці та поблизу неї збільшилась у більш ніж 2,5 раза – зі 167 до 421-го. Через блокування та перегородження Російською Федерацією проходу Керченською протокою, яка відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року використовується для міжнародного судноплавства, українські та іноземні торгові судна вимушені залишатися в акваторії Чорного та Азовського морів без подальшої можливості заходження до портів Бердянська та Маріуполя", - йдеться у повідомленні.

У міністерстві зауважили, що такі дії Росії можуть свідчити про навмисне порушення норм Конвенції ООН з морського права 1982 року та Договору між Україною та РФ про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки 2003 року.

"Зокрема, РФ порушує право України на свободу судноплавства та на мирний прохід міжнародною протокою, який обов’язково має бути неперервним та швидким. Блокування Керченської протоки свідчить про фактичне зупинення мирного проходу, що є забороненим в міжнародному морському праву", - наголосили у МТОТ.

Окрім цього, зазначається, що РФ аналогічним чином порушує право на свободу судноплавства та на мирний прохід третіх держав, судна яких знаходяться на вході чи виході з Азовського моря.

Читайте також: Росія має невідкладно відкрити прохід для суден в Азовському морі — Маас

Раніше міністр інфраструктури України Володимир Омелян повідомив, що Росія вже другу добу поспіль не пропускає до Азовського моря судна під будь-яким прапором, окрім своїх.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-