СБУ виклала запис розмов військових РФ, які атакували українські судна

СБУ виклала запис розмов військових РФ, які атакували українські судна

Аудіо
Укрінформ
CБУ виклала нові беззаперечні докази агресивного збройного нападу РФ на кораблі Військово-Морських Сил України 25 листопада цього року у Керченській протоці.

Про це на брифінгу повідомив заступник Голови Служби Олег Фролов, передає прес-служба відомства.

Співробітники СБ України технічними засобами отримали перемовини екіпажів російського літака СУ-30 та гелікоптера КА-52 з відповідними пунктами управління.

«Ці перемовини не залишають жодного сумніву, що російське військове керівництво свідомо віддавало наказ на застосування зброї проти українських кораблів», ‒ наголосив Олег Фролов.

«Українські кораблі стали мішенню, по яких російські вояки зухвало відпрацьовували свої навички застосування різних видів зброї. Фактично, українські військовослужбовці вижили чудом, адже зазнали шість різних видів нападу», - зазначив Фролов.

Читайте також: У захопленні суден в Керченській протоці брали участь двоє колишніх СБУшників

Шостий вид насилля, уточнив заступник голови СБУ, триває і зараз.

«Це фізичний і морально-психологічний тиск та незаконний арешт усіх 24 наших військових, а також відмова допуску та приховування інформації щодо стану здоров'я 3-х українських бранців, які отримали поранення внаслідок збройного російського нападу», - додав Фролов.

За його словами, слідчі СБУ продовжують у межах досудового розслідування документувати злочини російських спецслужб та військових проти українських моряків. Кримінальне провадження зареєстроване прокурорами Військової прокуратури Південного регіону України за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни), ч. 2 ст. 15 (замах на злочин), п. 1 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України.

Як повідомляв Укрінформ, 25 листопада прикордонні кораблі Російської Федерації вчинили агресивні дії проти трьох українських кораблів, що здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь. Після цього спецназівці РФ захопили раніше обстріляні українські малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", рейдовий буксир "Яни Капу". На них перебували 24 моряки.

Росія оголосила про намір судити затриманих українських моряків за нібито незаконний перетин державного кордону.

Верховна Рада 26 листопада ухвалила закон "Про затвердження указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" на 30 днів в 10 областях у зв'язку з агресією Росії в Керченській протоці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-