Україна звернулася до Гааги через примусовий призов кримчан до армії РФ

Україна звернулася до Гааги через примусовий призов кримчан до армії РФ

Укрінформ
Прокуратура Автономної Республіки Крим спільно з рядом правозахисних організацій передали до Міжнародного кримінального суду (МКС) звернення щодо незаконного примусу кримчан до служби в збройних силах РФ.

Про це під час прес-конференції заявив юрист Української Гельсінської спілки з прав людини Максим Тимочко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми піднімаємо дуже важливе питання щодо чергового порушення міжнародного гуманітарного права Російською Федерацією на території окупованого Криму - і це порушення стосується незаконного примусу до служби в збройних силах РФ, яке проводиться окупаційною владою з 2015 року і по сьогоднішній день... Прокуратура АРК разом з правозахисниками збирали докази і результатом цього стало подання відповідного повідомлення до Міжнародного кримінального суду", - заявив він.

Правозахисник також висловив сподівання, що в подальшому офіс Прокурора МКС проведе розслідування і передасть цю справу на розгляд суду.

"Для подання констатувати лише сам факт призову було недостатньо,тому було необхідно надати конкретні факти, які це підтверджують. Ми зібрали 165 нормативно-правових актів, які підтверджують сам факт призову на окупованій території - це накази російського президента про початок проведення призовної кампанії, закони, які дозволяють проводити цей призив на окупованій території, і навіть звіти місцевих адміністрацій, наприклад, щодо розподілу коштів на проведення кампанії в конкретному районі Криму", - повідомив аналітик Кримської правозахисної групи Олександр Сєдов.

Читайте також: Україна обурилася в ООН через "призов" кримчан до російської армії

Крім того, як зазначив аналітик, правозахисники зібрали 199 публікацій, що підтверджують проведення на окупованому півострові призову до лав збройних сил Росії.

Сєдов також зауважив, що правозахисники мають намір продовжити збір доказів і надалі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-