Україна вимагає від РФ відпустити моряків, незаконно затриманих у Криму

Україна вимагає від РФ відпустити моряків, незаконно затриманих у Криму

Укрінформ
Уповноважений ВР Людмила Денісова наголошує, що ФСБ РФ має сприяти поверненню українських моряків, незаконно затриманих в анексованому Криму на початку травня цього року.

Про це Денісова написала у Facebook.

"Звертаюся до ФСБ щодо членів екіпажу судна «ЯМК-0041»...На минулому тижні радник Президента РФ на мій запит відповів, що закордонні паспорти у екіпажа судна ніхто не забирав та свобода їх пересування не обмежувалася. Але покинути територію Криму вони досі не можуть. Минулої неділі нам все ж вдалося повернути на підконтрольну Україні територію члена екіпажу Геннадія Отичка. Тож можливе повернення і інших. Олександр Бортніков (глава ФСБ - ред.), якому я направила лист, має цьому посприяти", - зазначила Денісова.

За її словами, українців Сергія Калиниченка, Олега Блока та Руслана Скрипника продовжують незаконно утримувати на території анексованого Криму. "А все через те, що правоохоронці агресора безпричинно відібрали у них паспорти для виїзду за кордон", - наголосила омбудсмен.

Вона розповіла, що після спливу майже шести місяців ситуації зараз у всіх трьох не найкращі: моряки та їх сім’ї фізично і морально виснажені. Так, стан здоров’я Сергія Калиниченка значно погіршився, він страждає на долонний фіброматоз, який потребує кваліфікованого лікування. Олег Блок до затримання опікувався своєю 83-річною матір’ю. Вона зараз практично у безпорадному стані без сина: не має змоги самостійно доглядати будинок, купувати продукти харчування. До всього, цієї осені Олег Блока планував одружитися, написала Денісова.

Окрім того, за її словами, двоє дітей Руслана Скрипника вже майже півроку перебувають без батька. Зараз у родини немає коштів для утримання і навчання малечі, бо вони залишилися без годувальника.

Читайте також: Кримські окупанти відпустили українського моряка без жодних умов - Денісова

Омбудсмен зауважила, що 11 вересня з ФСБ їй повідомили, що заходи процесуального примусу до цих трьох осіб не застосовувалися.

Як відомо, українське судно "ЯМК-0041" було затримане ФСБ Росії біля берегів Криму на початку травня за нібито незаконний видобуток водних біологічних ресурсів. Капітан судна - громадянин України Віктор Новицький досі утримується в слідчому ізоляторі Сімферополя на території тимчасово окупованого Криму. Члени екіпажу Сергій Калиниченко, Руслан Скрипник, Геннадій Отичко та Олег Блок змушені перебувати у Криму, оскільки у них забрали паспорти. За словами Денісової, з травня вона майже щотижня зверталася до державних органів Російської Федерації, які причетні до вирішення питання повернення українських рибалок додому, але не отримала жодної відповіді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-