ЄСПЛ зареєстрував скаргу Семени на рішення

ЄСПЛ зареєстрував скаргу Семени на рішення "суду" Сімферополя

Укрінформ
ЄСПЛ зареєстрував скаргу кримського журналіста Миколи Семени і його захисника - адвоката Олександра Попкова - на вирок "суду" Сімферополя, що засудив журналіста на 2,5 роки ув'язнення умовно із забороною займатися публічною діяльністю.

Про це повідомляє в понеділок "Нова газета".

"Ми розраховуємо на справедливий, на відміну від російського, судовий розгляд. Ми вважаємо, що є усі підстави для визнання порушень статей 10, 6 і 8 Європейської конвенції, тобто втручання в особисте життя в ході прослуховування і обшуку, несправедливий судовий розгляд, коли суд задовольнився висновками експертів ФСБ і відкинув висновки фахівців захисту. І основне: порушення свободи слова, коли журналіста притягнули до кримінальної відповідальності за його працю, за його статті", - пояснив адвокат Попков.

Як повідомлялося, окупаційна влада Криму звинувачувала Семену в публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії за публікацію на сайті проекту Радіо Свобода "Крим. Реалії", де він писав про те, що енергоблокада анексованого півострова з боку України, яка почалася восени 2014 року, може стати першим кроком до повернення Криму. У квітні 2015 року у Семени і ще сімох його колег пройшли обшуки, було вилучено техніку, записи журналіста за кілька десятків років роботи.

Спочатку перевірку щодо нього проводили за підозрою в держзраді, але набрати на звинувачення матеріалів не вдалося, і справу було порушено за звинуваченням у сепаратизмі.

За Семеною весь час перевірки йшло стеження, що почалося ще до дозволу суду, - слідство зробило сотні скриншотів екрану комп'ютера журналіста, до якого було отримано віддалений доступ.

Семена провину не визнав і наполягав, що висловлював свою думку, нікого до сепаратизму не закликав. Судовий процес разом з апеляцією тривав більше року, вирок був умовним, але головне, і це визнає сам журналіст і його захисники, було обмеження займатися публічною діяльністю.

"Це справжня причина мого переслідування, змусити замовкнути і перестати займатися журналістською діяльністю", - казав Семена до вироку. Після він вже нічого публічно коментувати не міг.

Захист просив суд пояснити, що означає "публічна діяльність", проте Залізничний райсуд Сімферополя, що виніс вирок, відповів без конкретики: "додаткове покарання поширюється на всі види публічної діяльності, пов'язаної з виступом і публікаціями в засобах масової інформації, електронних або інформаційно-комунікаційних мережах "Інтернет" строком на два роки".

Читайте також: НСЖУ просить відпустити до Києва на лікування кримського журналіста Семену

Скаргу Семени в Європейському суді з прав людини розглядали п'ять місяців. Було прийнято рішення про реєстрацію, але пріоритет скарзі надавати суд не став, незважаючи на відповідну резолюцію Європарламенту. У жовтні 2017 року було ухвалено резолюцію "Справи лідерів кримських татар Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова, а також журналіста Миколи Семени", в якій Європарламент закликав ЄСПЛ "розглянути усі скарги з Криму в пріоритетному порядку, оскільки внутрішня судова система Росії не може і не надає засобів правового захисту в подібних випадках".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-