Москалькова стверджує, що Сенцов сам обрав, у якій лікарні бути

Москалькова стверджує, що Сенцов сам обрав, у якій лікарні бути

Укрінформ
Уповноважений з прав людини в РФ Тетяна Москалькова запевняє, що стан здоров'я незаконно засудженого в Росії українця Олега Сенцова "стабільний".

Про це повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова після телефонної розмови з російською колегою.

"Тільки-но мені передзвонила Тетяна Москалькова, яка знову розповіла про стабільний стан Олега і про те, що він сам відмовився від свого переведення до міської лікарні в Лабитнангі. І цитую - "в нас вільна країна, людина сама приймає рішення, в якій лікарні їй перебувати", - написалала Денісова.

Втім, український омбудсмен наполягає на тому, щоб уповноважений з прав людини Ямало-Ненецького автономного округу Анатолій Сак відвідав Сенцова, сфотографував його і зняв відео своєї розмови з ним, "аби ми пересвідчилися, що його стан дійсно стабільний".

Зараз, за словами Денісової, Москалькова займеться організацією цього візиту.

Раніше сестра Сенцова Наталія Каплан повідомила, що її брат, який оголосив голодування 14 травня, перебуває в катастрофічному стані. За її словами, Сенцов відмовився від переведення в цивільну лікарню, тому що "не переживе етап, а в цивільній лікарні у Лабитнангі, куди він вже потрапляв у реанімацію, з нього знущаються ще більше, ніж у тюремній".

Мама політв'язня подала прохання про помилування сина до президента РФ, проте воно залишилося без відповіді. 

Читайте також: Москалькова розповіла, чому вважає обмін Сенцова неможливим

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова звернулася до російського омбудсмана Тетяни Москалькової, голови Ради з розвитку громадянського суспільства і прав людини при президенті РФ Михайла Федотова з закликом обговорити будь-які умови обміну Сенцова, який потребує термінової медичної допомоги. Денісова також висловила готовність негайно вирушити до незаконно засудженого в РФ українського кінорежисера.

Як відомо, український режисер Олег Сенцов був заарештований у травні 2014 року та незаконно засуджений до 20 років ув'язнення.

Всього в Росії та анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму нібито за шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-