Письменник Джонатан Літтелл написав відкритого листа Сенцову

Письменник Джонатан Літтелл написав відкритого листа Сенцову

Укрінформ
Джонатан Літтелл, відомий франко-американський письменник і журналіст, автор книги «Сирійські щоденники: всередині повстання в Хомсі», написав відкритого листа українському режисеру Олегу Сенцову, в якому запевняє, що увесь світ бажає побачити його вільним.

Текст листа опублікувало британське видання The Guardian.

«Шановний Олеже Геннадійович Сенцов, Ви напевно почуваєте себе дуже самотнім у виправній колонії в Лабитангах, найпівнічнішій тюрмі в Росії, далеко від України та від ваших близьких. Я пишу Вам без впевненості, що цей лист дійте до Вас, - щоб ви це знали, принаймні, в думках, ви не самотні: у всьому світі багато людей - кінематографісти, як Ви, письменники, журналісти, активісти та прості громадяни - думають про Вас, підтримують Вас, і бажають всім своїм серцем скоро побачити Вас вільними», - написав Літтелл.

Він наголоси, що голодування Сенцова триває 82-й день та є найжорсткішою з можливих форм протесту.

«Сьогодні 82-й день від початку голодування. Ви зробили це, щоб протестувати не тільки проти власного несправедливого затримання, а також проти затримання 65 ваших співвітчизників, які як і Ви перебувають у в'язницях по всій Росії за найтяжчими звинуваченнями. Цей жест Вашого голодування є однією з найбільш жорстоких форм протесту, яку може застосувати людина», - наголосив письменник.

Він нагадав у своєму листі основні події арешту, суду, ув’язнення Сенцова, консолідацію світової спільноти щодо його звільнення, листи та прохання на адресу російського президента про його звільнення. 

«Російський режим розуміє лише одне: влада і баланс сил. Це виходить з голів від президента Путіна до невибагливого слідчого ФСБ, який вимагав від Вас зізнання. Це те, що Ви повністю усвідомили, і для мене це пояснює Ваш жест, Ваше рішення припинити харчування: це спосіб змінити баланс сил, перенести його на свою користь і, можливо, обернути його проти Ваших переслідувачів», - вказав журналіст.

Читайте також: Сенцов відмовився сповідатися священику з Лабитнангі - російські тюремники

 Літтелл також побажав йому щонайшвидшого звільнення.

«Вісімдесят два дні - це довгий час для голоду, навіть за умови медичної допомоги. Ми всі сподіваємось, що Ваш кошмар скоро закінчиться, і режим, який Вас ув'язнив, пом’якшиться і звільнить Вас... Все, що можу сказати Вам, що Ваша боротьба недаремна. Ваші протести проти нелегальної анексії вашої батьківщини, проти грубих порушень міжнародного права Росією, неприпустимого насильства та репресій, а також брехні, пропаганди та дезінформації, мають велике значення», - наголосив Літтелл, вказуючи, що він і багато інших людей по всьому світу щиро підтримують Сенцова та його боротьбу.

Як відомо, Олега Сенцова затримала у Криму ФСБ Росії 11 травня 2014 року. Кінорежисера звинуватили у тероризмі й незаконному зберіганні зброї.

У серпні 2015 року Сенцова було засуджено до 20 років позбавлення волі з відбуттям терміну в колонії суворого режиму. У лютому 2016 року його етапували в Якутію, а з листопада 2017 року Сенцов знаходиться у виправній колонії "Білий ведмідь" у місті Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономний округ).

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове  голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів.

У цілому в Росії і в окупованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого у РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-