Сенцову потрібне термінове медобстеження: Денісова написала Ягланду і Міятович

Сенцову потрібне термінове медобстеження: Денісова написала Ягланду і Міятович

Документ
Укрінформ
Омбудсмен просить Генсека РЄ, Верховного комісара ООН та комісара РЄ з прав людини сприяти незалежному медобстеженню Сенцова.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до Генерального секретаря Ради Європи Турбйорна Ягланда, до Верховного комісара ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейна та до Комісара Ради Європи з прав людини Дуні Міятович з проханням сприяти терміновому незалежному медичному обстеженню Олега Сенцова, який голодує в російській колонії, українськими та іноземними лікарями. Про це йдеться в її повідомленні у Facebook.

«Звернулась до Генерального секретаря Ради Європи Турбйорна Ягланда, до Верховного комісара ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейна та до Комісара Ради Європи з прав людини Дуні Міятович з проханням сприяти терміновому незалежному медичному обстеженню Олега Сенцова українськими та іноземними лікарями, а також сприяти його звільненню на гуманітарних підставах», - наголосила омбудсмен.

Окрім того, вона повідомила, що звернулася також з листом до радника президента РФ, голови ради при президентові РФ з розвитку громадянського суспільства і прав людини Михайла Федотова у зв'язку з «тривожною інформацією» стосовно другої кризи у Сенцова.

«Я прошу його проінформувати мене про дійсний стан здоров'я Олега Сенцова та надати відповідні підтверджуючі документи», - зазначила Уповноважений з прав людини.

Читайте також: Сенцов закликає не поширювати чутки про його примусове годування чи смерть - адвокат

Як повідомлялося, 19 липня адвокат українського політв'язня, українського режисера Олега Сенцова Дмитро Дінзе заявив, що близько тижня тому у Сенцова сталася друга криза, і лікарі вмовили його приймати по дві ложки поживної суміші на день.

Адвокат зустрівся із Сенцовим 19 липня. Вони бачилися тет-а-тет без представників колонії.

Дінзе також зазначив, що Сенцов, який третій місяць голодує в знак протесту, попросив не поширювати неправдиві чутки про його примусове годування або смерть.

Олега Сенцова затримала в Криму Федеральна служба безпеки Російської Федерації 11 травня 2014 року. Пізніше його перевезли в Москву, в слідчий ізолятор «Лефортово».

Кінорежисера звинуватили в тероризмі і незаконному зберіганні зброї. У матеріалах сфабрикованої справи його називали організатором диверсійно-терористичної групи.

З вимогою звільнити Олега Сенцова до російської влади зверталися представники української кіноспільноти, уряд України, Європейська кіноакадемія; кінорежисери з світовим ім'ям: Педро Альмодовар, Вім Вендерс, Майк Лі, Кшиштоф Зануссі, Анджей Вайда, Кен Лоуч та інші. Проте все було марно.

У серпні 2015 року Сенцов був засуджений до 20 років позбавлення волі з відбуванням у колонії суворого режиму. У лютому 2016 його етапували в Якутію, а з листопада 2017 Сенцов знаходиться у виправній колонії "Білий ведмідь" в місті Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономний округ).

14 травня 2018 року Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів.

13 липня стало відомо, що мати українського режисера Олега Сенцова Людмила написала президенту Росії Володимиру Путіну клопотання про помилування сина. У Кремлі заявили: якщо лист надійде, то його розглянуть.

Поки українська влада і світове співтовариство роблять все можливе, щоб український кінорежисер повернувся на батьківщину.

Всього в Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму нібито за шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-