Москалькова стверджує, що Сенцов припинив голодування

Москалькова стверджує, що Сенцов припинив голодування

Укрінформ
Російський омбудсмен Тетяна Москалькова стверджує, що український режисер Олег Сенцов припинив голодування у російській колонії, але документального підтвердження цьому факту немає.

Про це заявила в ефірі телеканалу «112 Україна» уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

«Досі ми знаходимося під колонією, проводимо переговори, але наші переговори з уповноваженою (з прав людини в РФ Тетяною - ред.) Москальковою зайшли у безвихідь, тому що вона наполягає на тому, щоб завтра ми розпочали з нею візит в Омську, а потім щоб вона поїхала у Херсон до Вишинського, а потім, коли-небудь після 22 червня, що не факт, може і дадуть можливість відвідати Сенцова. На що я вчергове, як і на всіх переговорах, говорю, що у нас є Олег Сенцов, який за рамками цих усіх переговорів, тому що він голодує. На що вона мені кілька разів відповіла, що він і припинив голодування, і що все контролюють. Я сказала, що мені потрібні документи, що він припинив голодування, ним власноручно написані. Вона сказала: «Ось ви мені знову ставите завдання, у мене тут поруч в Єкатеринбурзі знаходиться уповноважений того округу, і він може розповісти, як себе почуває». Але він був востаннє у Сенцова 5 червня... Пройшло 10 днів, і ніхто не дає нам жодної інформації про стан Олега Сенцова!» - повідомила Денісова.

При цьому, за словами Денісової, вона повідомила Москальковій, що «якщо ви вважаєте Олега Сенцова громадянином РФ, то ви повинні були б давно запросити інформацію або сама приїхати у колонію, щоб зрозуміти, в якому стані він знаходиться». На це російський омбудсмен, за словами Денісової, сказала, що запросить таку інформацію і поділиться нею.

Відповідаючи на запитання журналіста про візити до інших політв'язнів, Денісова зазначила, що і з цього питання сторони зайшли у безвихідь. «У нас є ще й інший список, і за цим списком я теж зрозуміла, що ми зайшли у безвихідь. Тому що я зрозуміла, що вона (Москалькова - ред.) хоче їхати спочатку до Вишинського, а потім вже - ми. Я так не готова співпрацювати з уповноваженою, яка не працює ні на паритетних основах, ні на першочергових завданнях», - зазначила вона.

При цьому Денісова припустила, що рішення в цьому питанні приймає не Москалькова: «Рішення приймаються набагато вище, однією людиною, як усі рішення в цій країні, і тому, я так думаю, що сьогодні нам ніхто не дозволить його відвідати».

Читайте також: У Кремлі відмовилися відповідати, чому до Сенцова не пускають омбудсмена

«Ми сьогодні намагатимемося летіти у Москву, тому що ми брали квитки в один бік, бо не знали, як складуться обставини і коли нам дадуть побачитися з Сенцовим, і знову домагатися, щоб нам дозволили відвідати й Олега, й інших наших в'язнів. У нас деякі домовленості з відвідування є на завтра, але не уточнюватиму, тому що дуже боюся, що їх знову скасують», - сказала український омбудсмен.

Вона додала, що у випадку з Сенцовим готова погодитися навіть на відеоконференцію або на те, щоб російська сторона підтвердила інформацію про стан українського режисера у колонії.

Омбудсмен також зазначила, що візити до журналіста Укрінформу Роману Сущенка і політв'язня Миколи Карп'юка перенесли.

Крім того, Денісова повідомила, що завтра не поїде в Омськ до в'язня Дмитра Штибликова, як було запропоновано російською стороною.

«Оскільки Тетяна Миколаївна вирішила зробити Омськ показовим виступом, оскільки я дізналася, що там братиме участь і губернатор Омської області, й інші особи, я в таких заходах участі не приймаю. Так, завтра будуть наші представники і відвідають, а я зроблю це в інший день», - сказала вона.

Як повідомляв Укрінформ, раніше у п'ятницю уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмилу Денісову не пустили в колонію, де утримують українського політв'язня режисера Олега Сенцова у російському місті Лабитнангі. При цьому Москалькова заявила, що Денісова знаходиться на території Ямало-Ненецького автономного округу, де утримується Сенцов, порушуючи досягнуті домовленості.

Читайте також: Денісова має дані, що стан Сенцова – критичний

Напередодні, 14 червня, представники російського омбудсмена запропонували Денісовій відвідати Сенцова тільки після 22 червня. В той же час вона заявила, що наполягатиме на відвідуванні режисера найближчими днями.

Російський омбудсмен Тетяна Москалькова 14 червня заявила, що уповноважені з прав людини Росії й України розраховують відвідати по 34 в'язнів на територіях обох країн.

9 червня за ініціативою української сторони відбулася телефонна розмова президентів України і РФ Петра Порошенка і Володимира Путіна, під час якої було досягнуто домовленості про відвідування уповноваженими з прав людини обох країн російських громадян, які знаходяться в ув'язненні в Україні, і українських політв'язнів в Росії.

13 червня Денісова відбула в Росію для відвідування українських політв'язнів.

Українського режисера Олега Сенцова було засуджено у Росії до 20 років колонії суворого режиму за сфабрикованими звинуваченнями у "терористичній діяльності" на території анексованого Криму. 14 травня він оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити усіх українських політв'язнів у Росії.

За даними МЗС України, щонайменше 24 українці є політичними в'язнями у РФ, понад 40 - в окупованому Криму. У цьому переліку також журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в Росії засудили до 12 років колонії суворого режиму за сфабрикованими звинуваченнями у "шпигунстві".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-