Денісова має дані, що стан Сенцова – критичний

Денісова має дані, що стан Сенцова – критичний

Укрінформ
Уповноважений ВР з прав людини Людмила Денісова заявляє, що за деякими свідченнями, український режисер Олег Сенцов перебуває у критичному стані. 

Про це повідомляє прес-служба омбудсмена.

"Сьогодні Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова прибула до міста Лабитнангі (Тюменська область), щоб відвідати українського політв’язня Олега Сенцова. Людмилі Денісовій керівництво колонії, де тримається Сенцов, категорично відмовило у відвіданні ув’язненого та наданні інформації щодо стану його здоров’я без пояснення причин", - йдеться у повідомленні.

З огляду на такі дії з боку російської сторони переговори щодо моніторингових візитів на території РФ зайшли в глухий кут, зазначила Денісова.

"Для нас в найголовніших пріоритетах - візит до Олега Сенцова, тому що він голодує і стан його здоров’я на сьогодні невідомий. За деякими свідченнями, він перебуває у критичному стані. Те, що він голодує вже місяць, підтверджує це припущення. В списках візитів, які ми попередньо погодили з омбудсменом РФ Тетяною Москальковою, є громадяни і України, і РФ. Я запропонувала Тетяні Москальковій здійснити візити до всіх громадян РФ, які знаходяться у місцях позбавлення волі на території України. Щоб нам, натомість, надали можливість відвідати всіх громадян України, які знаходяться на території РФ і анексованого Криму", - зазначила Денісова.

Уповноважений нагадала, що омбудсмен РФ, зі свого боку, запропонувала здійснити перший візит до міста Омська у суботу, 16 червня. Там утримується українець Дмитро Штибліков.

"Згідно з Консульскою конвенцією, ми і так маємо право відвідати Дмитра Штиблікова, тому що він є громадянином України. Ми його відвідаємо і без шоу навколо цього процесу. Але у нас є ще Олег Сенцов, життя якого перебуває під загрозою. Якщо Росія заявляє, що у них у пріоритеті візит до Вишинського, то у нас в пріоритеті візит до Олега Сенцова. Ми запропонували обмінятись візитами і працювати в такому форматі, але все відбувається по-іншому", - підсумувала Денісова.

Читайте також: МЗС обіцяє Росії ноту через недопуск Денісової до Сенцова

Як повідомляв Укрінформ, раніше в п'ятницю уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмилу Денісову не пустили в колонію, де тримають українського політв'язня режисера Олега Сенцова в російському місті Лабитнангі. При цьому Москалькова заявила, що Денісова перебуває на території Ямало-Ненецького автономного округу, де утримується Сенцов, порушуючи досягнуті домовленості.

Напередодні, 14 червня, представники російського омбудсмена запропонували Денісовій відвідати Сенцова лише після 22 червня. Водночас вона заявила, що наполягатиме на відвіданні режисера найближчими днями.

Російський омбудсмен Тетяна Москалькова 14 червня заявила, що уповноважені з прав людини Росії і України розраховують відвідати по 34 ув'язнених на територіях обох країн.

9 червня за ініціативою української сторони відбулася телефонна розмова президентів України і РФ Петра Порошенка і Володимира Путіна, під час якої було досягнуто домовленість про відвідання уповноваженими з прав людини обох країн російських громадян, які перебувають в ув'язненні в Україні, і українських політв'язнів у Росії.

13 червня Денісова відбула в Росію для відвідання українських політв'язнів.

Український режисер Олег Сенцов був засуджений в Росії до 20 років колонії суворого режиму за сфабрикованими обвинуваченнями в "терористичній діяльності" на території анексованого Криму. 14 травня він оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів у Росії.

За даними МЗС України, щонайменше 24 українці є політичними в'язнями в РФ, більше 40 - в окупованому Криму. У цьому переліку також журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в Росії засудили до 12 років колонії суворого режиму за сфабрикованими обвинуваченнями у "шпигунстві".

Фото: MEDIAZONA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-