Мінкульт хоче санкцій проти кримських музейників за передачу картин Росії

Мінкульт хоче санкцій проти кримських музейників за передачу картин Росії

Укрінформ
Міністерство культури України повідомляє, що початок роботи про підготовку пропозицій щодо застосування санкцій до директорів і посадових осіб кримських музеїв, причетних до переміщення культурних цінностей через державний кордон України.

Про це йдеться у відповіді прес-служби українського міністерства на інформаційний запит Крим.Реалії.

«Використання музейних предметів державної частини Музейного фонду України, що зберігаються в музейних установах Автономної Республіки Крим та місті Севастополі для експонування на виставкових проектах за межами України є незаконним», – йдеться в повідомленні.

У міністерстві додали, що після анексії Криму «втрачено зв'язок з установами культури, розташованими на території півострова», але Мінкульту вдалося зібрати інформацію про деякі факти переміщення картин з анексованого півострова на територію сусідньої Росії.

За фактом переміщення в 2016 році з Криму в Росію 38 картин з колекції Національної картинної галереї імені. І. К. Айвазовського було відкрито кримінальне провадження з правовою кваліфікацією за статтею 356 Кримінального Кодексу України (самоправство), відзначили в українському Мінкульті.

Після анексії Криму, Росія прийняла під свою юрисдикцію всі об'єкти культурної та історичної значення на території Криму. Україна наполягає на приналежності пам'яток українському народу і просить прийняти їх під захист ЮНЕСКО.

Читайте також: ЮНЕСКО констатує погіршення ситуації в окупованому Криму - МЗС

Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості». Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-