Карта без Криму: Нацрада не перевірятиме СТБ і

Карта без Криму: Нацрада не перевірятиме СТБ і "UA:Перший"

Укрінформ
Нацрада з питань телебачення і радіомовлення зважила на всі факти і не призначила перевірок телеканалів СТБ і "UA:Перший" за показ карти України без Криму.

Про це повідомляє прес-служба регулятора.

"Національна рада на засіданні 29 березня розглянула питання про призначення позапланових перевірок загальнонаціональним мовникам НСТУ і СТБ та, зваживши на всі аргументи і пояснення представників каналів, взяла до відома зафіксовані моніторингами ознаки порушень закону України "Про телебачення і радіомовлення» і не призначила позапланові перевірки мовників, як пропонувалося проектом рішення", - йдеться в повідомленні.

Зокрема, як зазначається, за результатами моніторингу мовлення 16 березня було зафіксовано в ефірі ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України" у передачі "Новини" (о 18.11, сюжет про погіршення погодних умов) факт розміщення карти України без окупованої Автономної Республіки Крим. Того ж дня таку саму ознаку порушення зафіксовано і в ефірі ПрАТ "Міжнародний медіа центр - СТБ" у передачі "Холостяк" (о 21:43, сюжет про екскурсію печерою "Оптимістична" Тернопільської області).

Нацрада взяла до уваги той факт, що обидва мовники відразу ж після виявлення цієї технічної помилки (на засіданні представники телемовників детально охарактеризували ситуації, як ці помилки виникли) вибачилися перед глядачами на своїх сайтах і в ефірі.

Також в обох компаніях було вжито дисциплінарних заходів до працівників, з вини яких виникла помилка. Телеканал СТБ звільнив свого дизайнера, а НСТУ виніс догану 4 особам - дизайнеру, режисеру ефіру, випусковому редактору і продюсеру інформаційних програм. Крім того, СТБ відразу ж видалив сюжет із технічною помилкою з Youtube та виправив помилку при повторі програми.

Читайте також: Нацрада позапланово перевірить "1+1" через акторів із "чорного списку"

За даними прес-служби, між членами регуляторного органу відбулася дискусія. Сергій Костинський наполягав на призначенні перевірок. Він зауважив на тому, що загальнонаціональні мовники загалом мало уваги приділяють питанням війни на сході країни та окупації Криму. Тому, на його думку, це питання принципове і канали мали би перестрахуватися від таких помилок. Більшістю голосів Національна рада взяла до відома наявність порушень і зобов'язала компанії не допускати їх в майбутньому.

Голова Національної ради Юрій Артеменко, підсумовуючи обговорення цього питання, зауважив, що у разі виникнення такої ситуації вдруге Національна рада не братиме до уваги жодних аргументів, і компанії отримають санкції, передбачені чинним законодавством.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-