Помилування Сенцова і Кольченка: у Кремлі

Помилування Сенцова і Кольченка: у Кремлі "опрацьовують" список

Укрінформ
Президент РФ Володимир Путін доручив своїй адміністрації опрацювати список про помилування 16 осіб, який йому передала екс-кандидат у президенти країни Ксенія Собчак.

Про це повідомив журналістам прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков у середу, інформує російський Інтерфакс.

"Справді, такий список був Собчак переданий президенту. Президент його прийняв і доручив своїй адміністрації опрацювати цей список", - повідомив Пєсков.

"Поки іншого сказати вам не можу", - додав він.

19 березня бізнес-омбудсмен Борис Титов за підсумками зустрічі Путіна зі своїми суперниками на виборах повідомив, що Собчак передала президенту список осіб, яких вона вважає політв'язнями. Титов також уточнив, що сам він передав главі держави ще чотири прізвища підприємців, які сьогодні знаходяться за кордоном і в розшуку.

У штабі Собчак підтвердили її звернення до президента. У списку 16 прізвищ, у тому числі Дмитро Борисов і Станіслав Зимовець (фігуранти "справи 26 березня"), Олександр Кольченко (український активіст у Криму, засуджений у справі про тероризм), Володимир Лапигін (засуджений за держзраду вчений), Сергій Мохнаткін (правозахисник, засуджений за застосування насильства до співробітника поліції на акції "Стратегії-31"), Олег Навальний (брат опозиціонера Олексія Навального, який відбуває строк у справі "Ів Роше"), Олександр Соколов (журналіст РБК, засуджений за створення екстремістського співтовариства), Олег Сенцов (український режисер, засуджений до 20 років позбавлення волі у справі про тероризм).

Читайте також: Собчак просить Путіна звільнити Сенцова і ще 15 політв'язнів

Як повідомляв Укрінформ, напередодні Міністерство закордонних справ України направило ноту російському МЗС у зв'язку з погіршенням стану здоров'я незаконно засудженого у РФ українського режисера Олега Сенцова. 

У серпні 2015 року російський суд засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму. Його звинувачують у створенні терористичної організації на території анексованого Криму. В середині жовтня Сенцова доставили в колонію на російському Ямалі. Російський правозахисний центр "Меморіал" визнав Сенцова політв'язнем. Світова спільнота, в тому числі видатні діячі кінематографу, постійно закликають Кремль до звільнення Сенцова.

18 березня стало відомо, що українського політв'язня в РФ Олександра Кольченка керівництво колонії, де він відбуває строк, відправили на 13 діб до штрафного ізолятора. Раніше лікарі констатували у нього проблеми з серцевим ритмом. 

Російський суд засудив Кольченка до 10 років позбавлення волі за сфабрикованим обвинуваченням у підготовці терактів у Криму в серпні 2015 року. Разом з ним був засуджений Сенцов.

Фото: Василь Дерюгін/"Коммерсант"

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-