Росія хоче легалізувати крадіжку Криму за допомогою ЮНЕСКО - Чубаров

Росія хоче легалізувати крадіжку Криму за допомогою ЮНЕСКО - Чубаров

Укрінформ
Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вважає, що експерти ЮНЕСКО можуть потрапити в Крим для здійснення моніторингу за станом пам'яток культури, але тільки через територію Росії.

Про це він заявив у Києві в середу на міжнародній конференції "Крим 2014-2017: анексована культура", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"В ЮНЕСКО готові організувати моніторингову групу, комісію, яка прибула в окупований Крим і дала б звіт про те, що відбувається з пам'ятками, але російська позиція така: будь ласка, тільки через Росію, через Москву, тобто визнаючи Крим частиною Росії", - розповів Чубаров.

За його словами, це не співвідноситься з позицією міжнародної організації, яка вважає Крим Україною. Сама ж Україна не має механізму впливу на дану ситуацію.

"ЮНЕСКО, кожні півроку ухвалюючи рекомендації, стверджує, що Автономна Республіка Крим - частина України. Це не подобається росіянам і вони залишаються в меншості. У той же час ми тут, в Україні, не маємо реальних ефективних інструментів, щоб моніторити ситуацію по всіх пам'ятках культури, і не лише кримськотатарської", - зазначив Чубаров.

Як вважає політик, пускаючи ЮНЕСКО в Крим через Москву, Росія намагається легалізувати крадіжку півострова, тим не менше, зазначив він, "необхідно знайти формат для відвідання експертами ЮНЕСКО Бахчисарая".

Читайте також: Нищук - про "реставрацію" Ханського палацу: РФ порушує міжнародні конвенції

Глава Меджлісу відзначив ще одну проблему з пам'ятками історії та культури в Криму - відсутність повного реєстру, який залишився на окупованій території.

"Ми зараз намагаємося скласти повний реєстр пам'яток історії та культури, які є в Криму, оновити їх, тому що всі реєстри залишилися в окупованому Криму", - повідомив Чубаров.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-