Нищук - про

Нищук - про "реставрацію" Ханського палацу: РФ порушує міжнародні конвенції

Фото
Укрінформ
В окупованому Росією Криму так званою реставраціэю Ханського палацу "влада" по-варварськи знищує пам'ятник, який у 2014 році мав бути включений у список об'єктів всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО.

Про це на міжнародній конференції "Крим 2014-2017: анексована культура" заявив міністр культури України Євген Нищук.

"Окремо хочу сказати про Бахчисарайський ханський палац, де проводиться "реставрація" за результатами якої нібито ось-ось з'явиться оновлений палац. Насправді за спиною будуть показуватися фотографії, де практично буде видно підміну всіх понять цивілізованої реставрації", - сказав Нищук.

За його словами, з будівлі палацу вилучаються автентичні дерев'яні балки, забирається черепиця і заливається бетоном те, що було основою для підготовки Україною в 2013 році досьє для включення Бахчисарайського палацу в попередній список об'єктів всесвітньої спадщини.

Крім незаконної реставрації Ханського палацу, Росія порушує територію заповідної зони Херсонесу, вже включеного до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, зазначив Нищук.

Він підкреслив, що своїми діями в Криму держава-окупант "порушує не лише права України, а й міжнародні конвенції". 

У зв'язку із ситуацією, що склалася, зазначив він, Міністерство культури України зверталося в штаб-квартиру ЮНЕСКО, а також до партнерів у Туреччині по допомогу в здійсненні моніторингу щодо стану пам'ятників у Криму, "які належать світовій спадщині".

Читайте також: Росія знищує Ханський палац в окупованому Криму

Міністр подякував "за небайдужість і активну позицію у збереженні пам'ятників" тих кримчан, які надають фотоматеріали, які розповідають про те, що реально відбувається з пам'ятниками історії і культури в Криму.

"Вони надають фотофіксацію про цинічне порушення закону. Це ті матеріали, з якими ми можемо звертатися до міжнародних інстанцій", - сказав Нищук.

Він резюмував, що за підсумками конференції буде підготовлено звернення до уряду РФ з вимогою припинити знищення культурної спадщини у Криму.

Фото Павла Багмута

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-