Мамчур розповів про наказ росіянам

Мамчур розповів про наказ росіянам "підтягуватися" до українських частин у Криму

Укрінформ
Російські військові отримали наказ неправомірно передислокуватися до українських частин на території Криму 20 лютого 2014 року.

Про це заявив народний депутат і екс-командир Севастопольської бригади тактичної авіації Повітряного командування "Південь" Юлій Мамчур у середу під час допиту як свідка в Оболонському районному суді Києва, де розглядається справа за обвинуваченням екс-президента Віктора Януковича у державній зраді, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"За тією інформацію, яку мені вдалося отримати, наказ російським військовим неправомірно передислокуватися до українських частин на території Криму було віддано ще 20 лютого 2014 року", - сказав Мамчур.

Він розповів, що під час блокування української військової частини А-4515 поблизу аеропорту "Бельбек" ініціював зустріч із самопроголошеним мером Севастополя Олексієм Чалим. "Його відповідь буле така, що Крим повертається до Росії, а українські частини перебувають на території півострова неправомірно", - повідомив Мамчур.

Після цієї зустрічі, за словами Мамчура, 22 березня 2014 року почався штурм військової частини. Зброю українські військові не застосовували, оскільки на штурм разом з російськими військовими також ішло багато цивільних. Після штурму військової частини полковника Мамчура було викрадено російськими військовими.

26 березня 2014 року його разом з 5 іншими захопленими українськими офіцерами у супроводі російських автоматників відправили з Криму на територію материкової України, зазначив Мамчур, додавши, що у полоні його більш як три доби утримували в одиночній камері, на нього здійснювали психологічний тиск, намагаючись переконати перейти на сторону російської армії.

Він також зазначив, що всі кабельні канали на той час в Криму були блоковані, зв’язку з іншими військовими частинами практично не було, як і не було інформації, що насправді відбувається на території півострова.

Мамчур наголосив, що всі дії Росії в Криму чітко підпадають під визначення "агресія по відношенню до території іншої країни".

Читайте також: Помічник командувача ВМС розповіла про завезених у 2014 "зелених чоловічків"

Як повідомляв Укрінформ, 29 червня Оболонський районний суд ухвалив рішення про початок спеціального судового провадження щодо Януковича.

За даними Генпрокуратури, Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-