"Кримський репортаж" Семени є хронікою окупації півострова - Джемілєв

Фото
Укрінформ
Книга українського журналіста Миколи Семени "Кримський репортаж" є справжньою хронікою окупації Криму і доносить правду про реальні події на півострові в 2014-2016 роках.

Про це на презентації в київському Кримському домі сказав автор передмови до книги Миколи Семени Мустафа Джемілєв.

"Сьогодні ми презентуємо книгу, в якій зібрано понад 300 статей, написаних Миколою Семеною у період окупації Криму... Книгу можна назвати енциклопедією окупованого Криму, що охоплює всі аспекти життя: і воєнний, і стан охорони здоров'я, і економіки", - сказав Джемілєв.

Політик подякував Міністерству інформаційної політики України за ініціативу перекладу книги на англійську мову.

На його думку, якщо книга буде видана англійською мовою, після її прочитання у людини не буде більше жодних питань про те, що відбувається в Криму і чому "з ХХІ століття півострів опустився до рівня 30-х років минулого століття".

Джемілєв охарактеризував Миколу Семену, як "воїна і патріота своєї країни".

"До Миколи Семени у мене особливе ставлення, це мій особистий друг і коли його заарештували, з'явилася навіть публікація "Арештований біограф Мустафи Джемілєва", тому що він одного дня випускав книгу про мене "Людина, яка перемогла сталінізм". Це м'яка, добра, чесна людина, але коли читаєш його публікації, написані після окупації, видно, що він воїн, патріот своєї країни. Таке у нього перо", - сказав Джемілєв.

На його думку, окупація показала реальну особу дуже багатьох людей: ті, кого вважали порядними, виявилися коллаборантами, які пишуть доноси, а люди, від яких нічого не чекали, виявилися патріотами.

"Хоча, Микола Семена і в український період був на Олімпі журналістики в Криму, разом з Притулою, Валентиною Самар. Так склалося, що Притула і Самар тут, а Микола опинився віч-на-віч з окупантами", - зазначив політик.

Він підкреслив, що оголошена окупаційним судом заборона Семені на журналістську професію, якій він присвятив своє життя, "удар нижче пояса, але я думаю, він все одно щось писатиме".

Джемілєв резюмував, що вчинки таких людей, як Семена, "рятують честь Криму і честь країни".

Окрім того, вони заповнюють дефіцит інформації про Крим в тих країнах, де мало відомо про реальні події на півострові.

Читайте також: Книгу Семени про анексію Криму перекладуть англійською - Стець

"Якщо такі книги будуть поширені, нічого більшого пояснювати не треба, все буде зрозуміло про окупацію", - підкреслив він.

Політик порадив обов'язково прочитати книгу і "особливо статтю на 271-й сторінці, яка називається "Блокада - перший крок до деокупації Криму".

У ній йдеться про те, що якби енергетична блокада Криму була розпочата наступного дня після того, як 18 березня 2014 року уряд Росії оголосив про приєднання Криму, люди відразу відчули б, що означає жити в окупованому Криму.

Презентація "Кримського репортажу" / Фото: Любімов Євген. Укрінформ

"А так, протягом двох років вони трималися за рахунок української електроенергії, а коли їм все перекрили, вони почали говорити, що ми не по-людськи поступаємо. Виявляється, ми створили незручності окупантам. Саме ця стаття стала основним приводом для арешту і основним документом, по якому йому інкримінували справу", - зазначив Джемілєв.

Під час презентації книги був продемонстрований фільм про журналіста Миколу Семену, підготовлений творчою групою сайту "Крим.Реалії".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-