Стало відомо, хто голосував проти резолюції ООН щодо Криму

Стало відомо, хто голосував проти резолюції ООН щодо Криму

Укрінформ
26 країн-членів Генасамблеї ООН проголосували проти оновленої резолюції з прав людини в окупованому Криму.

Зокрема, проти резолюції проголосували Вірменія, Венесуела, Білорусь, Болівія, Бурунді, Камбоджа, Китай, Куба, Північна Корея, Еритрея, Індія, Іран, Казахстан, Киргизстан, М'янма, Нікарагуа, Філіппіни, Росія, Сербія, Південна Африка, Судан, Сирія, Таджикистан, Уганда, Узбекистан та Зімбабве.

Читайте також: Генасамблея ООН затвердила "кримську" резолюцію

Ще 76 країн утрималися. Серед них - Бразилія, Єгипет, Йорданія, Об'єднані Арабські Емірати, Мексика, Саудівська Аравія, Сінгапур, Таїланд та інші.

Як повідомляв Укрінформ, проект оновленої резолюції щодо прав людини в Криму був внесений 31 жовтня 2017 року. Документ, зокрема, підтверджує, що між Україною і Росією існує міжнародний збройний конфлікт, засуджує ретроактивне застосування РФ власних законів на окупованій території, а також примусове переведення громадян України в російське громадянство.

Читайте також: Клімкін розповів про “силу” резолюції ООН щодо Криму

Резолюція містить вимогу до Росії виконати проміжне рішення Міжнародного суду ООН щодо відновлення прав і свобод громадян України на півострові; закликає російську окупаційну владу забезпечити освітній процес українською та кримськотатарською мовами.

Водночас у документі засуджується відсутність доступу до Криму для Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, незважаючи на відповідний мандат місії, а також міститься прохання підготувати другий тематичний звіт щодо Криму до кінця 72 сесії ГА ООН (вересень 2018 р.) та інформувати 37 сесію Ради з прав людини ООН щодо ситуації з правами людини в Криму (березень 2018 р.).

Читайте також: Чийгоз говорив з Ягландом про способи деокупації Криму

Крім того, відзначаються позитивні рішення України в контексті спрощення процедур для безперешкодного доступу до Криму журналістів та правозахисників, а також підтримка Україною ЗМІ та НУО, які були змушені залишити тимчасово окуповану українську територію.

У документі також висловлюється прохання до генерального секретаря ООН координувати дії структур ООН з метою забезпечення імплементації положень цієї резолюції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-