Чийгоз говорив з Ягландом про способи деокупації Криму

Чийгоз говорив з Ягландом про способи деокупації Криму

Укрінформ
Один з лідерів кримських татар Ахтем Чийгоз обговорював з генсеком Ради Європи Турбйорном Ягландом способи деокупації Криму та перспективи прийняття національного статусу Автономної Республіки Крим.

Про це заступник голови Меджлісу кримскотатарского народу розповів в ексклюзивному коментарі Укрінформу за результатами зустрічі з генсеком РЄ у Страсбурзі.

«Я сказав на зустрічі, що потрібно розробляти і приймати для деокупації Криму всі можливі інструменти, крім військових. Я мав на увазі, що першочергове – це захист населення міжнародними інституціями, робота місій спостерігачів, правозахисних організацій. Тільки ефективний захист, а не спроба дати можливість Росії по-своєму уявити картинку в Криму», - підкреслив Чийгоз.

На його думку, місії повинні бути довгостроковими і охоплювати всі аспекти життя суспільства в Криму, в тому числі права людини, репресії щодо політв'язнів.

«Це і терор, який здійснюється по відношенню до жителів, коли вриваються бандити в масках і починають кидати на підлогу жінок і дітей, а діти від страху навіть кричати не можуть, руками обличчя закривають, тому що це все відбувається о 5 ранку, о 6 ранку. Це терор, це спроба нагадати події 1944 року», - заявив заступник глави Меджлісу.

Читайте також: Не всі росіяни готові жити у "ваті" - Чийгоз

Він також вказав на те, що на півострові триває русифікація, хоча офіційно в окупованому Криму три державні мови: російська, українська і кримськотатарська.

«Я кажу про те, що формально держава (Російська Федерація – ред.) прийняла закон і тицяє його скрізь: що в Криму три державних мови, а фактично йде повним ходом русифікація, закриваються школи. Єдиний український ліцей перепрофільований», - сказав Чийгоз.

За його словами, в ході зустрічі з генсеком Ягландом йшлося про ідею національного статусу Автономної Республіки Крим.

«Говорили про те, що необхідно підтримати ідею і сприяти прийняттю статусу Автономної Республіки Крим, національного статусу, тому що це – теж серйозний інструмент, і, до речі, для міжнародного співтовариства в справі деокупації, коли роль корінного народу, згідно з міжнародними нормами, на перше місце виходить», - сказав Чийгоз.

Він також зазначив, що в ході зустрічі його «до цих пропозицій поставилися з розумінням».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-