У бюджеті-2018 закладуть кошти на правову підтримку родин політв'язнів

У бюджеті-2018 закладуть кошти на правову підтримку родин політв'язнів

Укрінформ
У проекті державного бюджету на 2018 рік закладений спеціальний рядок для створення Фонду юридичної правової підтримки тих родин, чиї представники утримуються окупаційним режимом.

Про це заявила перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час урочистого засідання ВР, присвяченого 100-річчю проведення першого Курултаю кримськотатарського народу, повідомляє кореспондент Укрінформу 

«Я хочу поінформувати вас, що в бюджеті на 2018 рік, завдячуючи нашій спільній з Мустафою Джемілєвим, з Рефатом Чубаровим ініціативі, буде підтримана позиція, що в Міністерстві закордонних справ, а також в Міністерстві з тимчасово окупованих територій буде закладений спеціальний рядок для створення такого фонду юридичної правової підтримки тих родин, чиї представники сьогодні утримуються окупаційним режимом», -  зазначила Геращенко.

Вона запевнила учасників урочистого засідання, що «український парламент чудово усвідомлює свою відповідальність за повернення Криму». 

Читайте також: Кримські татари сподіваються отримати національну автономію - Джемілєв

«Ми розуміємо, що ця боротьба має відбуватися не тільки на рівні риторики і законодавства, не тільки під час участі всіх наших парламентських делегацій на всіх міжпарламентських майданчиках, а також і при конкретній допомозі родинам українців, кримських татар, які залишаються на окупованій території і мають серйозні проблеми з тим, коли заарештовані, затримані представники їх родин, з підтримкою», - підкреслила перший заступник голови Верховної Ради.

Курултай кримськотатарського народу - національні збори, найвищий представницький повноважний орган кримськотатарського народу. 

Перший Курултай був проведений у грудні 1917 року. Це був національний з'їзд представників кримськотатарських організацій, на якому вирішувалося питання про подальшу долю Криму і кримськотатарського народу. З'їзд обрав Тимчасовий Кримсько-Мусульманський Виконавчий Комітет, головою якого став Номан Челебіджихан (Челебі Челебієв).

Курултай взяв на себе повноваження Мусульманського виконкому, проголосив створення Кримської Народної Республіки, прийняв Конституцію і державну символіку: національний прапор блакитного кольору, національний герб у вигляді золотої тамги кримських ханів і національний гімн.

Курултай став парламентом Кримської Народної Республіки, головою уряду було обрано Номана Челебіджихана.

Однак у результаті величезної протидії робота Курултаю була припинена за дуже короткий період, але рішення і закони, прийняті першим Курултаєм, мали колосальне значення.

5 жовтня цього року Верховна Рада України прийняла постанову про проведення урочистого засідання у Верховній Раді України, присвяченого 100-річчю першого Курултаю кримськотатарського народу.

22 листопада Кабінет міністрів затвердив план заходів з підготовки та відзначення 100-річчя Курултаю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-