КримSOS: кожні три дні фіксуємо порушення прав людини

КримSOS: кожні три дні фіксуємо порушення прав людини

Укрінформ
Кожні три дні в окупованому Криму фіксується порушення прав людини. Всього за 45 місяців окупації на півострові сталося понад 400 випадків, пов'язаних з порушенням прав і свобод.

Про це в понеділок під час презентації в Києві оновленої інтерактивної карти порушень прав людини в Криму розповів співзасновник громадської організації "КримSOS" Алім Алієв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"За 45 місяців окупації Криму нами було зафіксовано більш як 400 випадків порушення прав людини на півострові: тобто по 10 - щомісяця. Інтерактивна карта - результат зусиль цілої команди правозахисників для того, щоб про кожне з порушень дізналося якомога більше людей у світі, а порушники понесли б за це покарання", - сказав Алієв.

Як уточнила керівник громадської організації "КримSOS" Таміла Ташева, зазначені на інтерактивній карті 402 порушення - це 402 точки, при наведенні курсора на кожну з них висвічується коротка інформація про порушення, а при натисненні - його детальний опис і міжнародна класифікація.

Карту можна прочитати англійською і російською мовами, і вона призначена в першу чергу для міжнародних експертів.

Карта містить аналіз по видах правопорушень, по регіонах, за національним складом переслідуваних - усе відповідно до класифікації ООН.

За даними Ташевої, інтерактивною картою зафіксовано, що окупаційною владою в Криму незаконно порушено 76 справ, 53 людини знаходяться в місцях позбавлення волі, з яких 30 - кримські татари. 23 людини знаходяться під підпискою про невиїзд, з них 21 - кримські татари.

Характерною тенденцією порушень, що фіксуються кримськими правозахисниками в останні місяці, є тиск на адвокатів і активістів, у результаті чого на карті з'явилося 100 нових адміністративних кейсів.

Як повідомила член Меджлісу кримськотатарського народу Еміне Авамілєва, яка приїхала з Криму, головна загроза від окупаційної влади - загроза безпеки людей.

"Найголовніше - під загрозою безпека людей, які мають свою громадянську позицію, які можуть її висловити... Сьогодні чудова презентація, вона показує реальну ситуацію в Криму", - сказала Авамілєва.

Вона зазначила, що для кримських татар, на яких припав основний удар від окупантів, така констатація фактів по Криму - це "можливість захистити свою ідентичність і передати майбутньому поколінню - дітям і внукам - те, що ми змогли зберегти до 2014 року".

Читайте також: У Києві презентували оновлену інтерактивну карту порушень прав людини у Криму

Як зазначив заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз, інтерактивна карта, яка з хронологічною точністю висвітлює порушення прав людини в Криму, дуже важлива, як важлива будь-яка інформація, що "розкриває суть терористичної діяльності Росії".

"Ця трансляція інформації важлива не лише в міжнародне, а й у кримське співтовариство, в якому опір окупації посилюється з кожним днем", - зазначив Чийгоз.

Нагадаємо, вперше інтерактивна карта порушень прав людини в Криму була представлена організацією "КримSOS" у листопаді 2015 року. Її мета - показати світовій спільноті реальну ситуацію з правами людини в окупованому Криму. Донор проекту - Посольство Чехії в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-