Україна просить ОЧЕС не визнавати документи з портів окупованого Криму

Україна просить ОЧЕС не визнавати документи з портів окупованого Криму

Відео
Укрінформ
Україна просить країни-члени Організації Чорноморського економічного співробітництва (ОЧЕС) не визнавати документи моряків, що видані російськими окупантами в портах Криму.

Про це йдеться в заяві делегації України за підсумками засідання міністрів транспорту країн-членів ОЧЕС, опублікованій на сайті Мінінфраструктури.

"Ми звертаємося до країн Чорноморського регіону. У разі виявлення під час здійснення державного портового контролю і перевірки прапора судна кваліфікаційних документів та посвідчень особи моряків, виданих російською окупаційною владою Криму, вважати вищевказані документи недійсними", – зазначається в заяві.

Україна також просить застосовувати до членів екіпажу таких суден заходи, передбачені міжнародними нормами і національним законодавством.

Читайте також: У закордонних тюрмах перебувають понад 200 українських моряків - МЗС

У заяві наголошується, що Росія продовжує контролювати портові інспекції в портах Криму і передавати інформацію в Чорноморську інформаційну систему, порушуючи норми Чорноморського Меморандуму.

Заходження суден під іноземними прапорами в закриті морські порти й термінали анексованого Криму й Севастополя розглядається Україною як порушення норм міжнародного права й дії, що підривають суверенітет країни, а також як порушення законодавства України. Такі дії тягнуть за собою відповідальність судновласників, операторів і капітанів суден, у тому числі кримінальну.

"Україна закликає негайно зупинити порушення міжнародного права на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, до відповідних (рішучих) дій задля запобігання розширення російської агресії та надання підтримки розвитку регіональних перевезень", - підкреслюється в документі.

Із 1 липня Україна почала головувати в Організації Чорноморського економічного співробітництва (ОЧЕС). До ОЧЕС зі штаб-квартирою в Стамбулі входять 12 держав Причорномор'я й Південних Балкан. Організація була створена 1992 року для забезпечення економічного розвитку та процвітання в басейні Чорного моря.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-