Умеров сказав, що треба було робити Україні до приходу “зелених чоловічків”

Умеров сказав, що треба було робити Україні до приходу “зелених чоловічків”

Укрінформ
Українській центральній владі періоду незалежності можна дорікнути у нездатності протистояти діям Росії, яка цілеспрямовано готувала анексію Криму як мінімум 20 років.

Про це заявив заступник голови Меджлісу Ільмі Умеров в інтерв'ю “Новому времени”.

"Співробітники СБУ та міліції у Криму виявилися зрадниками на 100%, військовослужбовці - на 80%, прокуратура - на 70%. Про що це говорить? Що ідеологічна робота в Україні була поставлена неправильно або її не було зовсім", - сказав Умеров.

За його словами, це означає, що СБУ замість того, щоб забезпечувати безпеку України, працювала рівно навпаки. Він розповів, що під час військових навчань, що проводилися у Криму в рамках цивільної оборони, як сила, що загрожує, завжди розглядалися кримськотатарські мітинги і протести, і всі таємні циркуляри називали кримських татар організованою політичною силою, дії якої спрямовані на дестабілізацію ситуації в Україні.

"Ті самі есбеушники, які писали ось такі аналітичні звіти і відправляли їх до Києва, зараз роблять те саме, але відправляють вже у Москву", - сказав Умеров.

Умеров вважає, що під час окупації кожна із 300 військових частин мала відкрити вогонь у відповідь на появу "зелених чоловічків" - російських військовослужбовців без розпізнавальних знаків.

"Але жодна з військових частин не виконала своє завдання. Якби був опір з боку влади, з боку населення він теж би з'явився", - заявив Умеров.

Він вважає, що якби Україна свого часу виконала деякі політичні вимоги кримських татар, наприклад надала територіальну кримськотатарську автономію, то ніякої анексії не відбулося б.

Як повідомлялося, у кінці вересня 2017-го суд російської окупаційної влади засудив 60-річного Умерова, екс-голову Бахчисарайського району, який не покинув півострів, до двох років колонії-поселення. Його слова про те, що Крим повинен бути українським, окупанти визнали "закликами до сепаратизму", достатніми для кримінальної справи.

Умеров, який ще у 2014 році оголосив про свою проукраїнську позицію, засудивши кримський псевдореферендум, вважає порушену проти нього справу політичною.

Відразу після анексії Криму росіяни визнали Меджліс екстремістською організацією. Його лідерам - Мустафі Джемілєву і Рефату Чубарову - вони заборонили в'їзд на територію Криму. А нелояльних окупаційній владі громадян стали піддавати дискримінації, змушуючи залишати півострів.

Читайте також: Умеров розкритикував ідею "дуетного" управління Кримом

Умеров не збирався цього робити - і у підсумку отримав кримінальний термін. Разом із ним під судом опинився Ахтем Чийгоз, ще один кримськотатарський лідер, якого росіяни засудили до восьми років колонії за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України. Лише завдяки міжнародному резонансу та особистому втручанню президента Туреччини Реджепа Ердогана обох засуджених росіяни звільнили: 25 жовтня Москва передала їх Анкарі, а вже звідти вони прилетіли до Києва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-