Кримський татарин про тортури ФСБ: били струмом і грозили згвалтувати трубою

Кримський татарин про тортури ФСБ: били струмом і грозили згвалтувати трубою

Укрінформ
Щодо кримського татарина Рената Параламова, якого окупаційна влада в Криму викрала і намагалася схилити до співпраці з ФСБ, застосовували жорстокі тортури, в результаті яких він обмовив себе та інших людей.

Про це Параламов розповів у четвер на прес-конференції в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Щоразу тільки-но я вимагав адвоката, до мене підходив один і той самий чоловік й зі словами "Я твій адвокат" бив мене в груди. Мені сказали, що у мене два вибори: або залишитися здоровим і робити, що скажуть, або втратити здоров'я і все одно робити те, що скажуть. Вони підняли мене, зняли кайданки, відставили руки за спину, обмотали скотчем руки і ноги по коліна, потім поклали обличчям до землі, оголили сідниці і щось зафіксували скотчем на них, після чого я став відчувати, що мене б'є струмом", - почав свою розповідь Параламов, зауваживши, що не отримуючи потрібної відповіді, ФСБшники кожного разу посилювали електричний розряд.

"Було боляче, і врешті-решт я сказав, що згоден відповідати. Тоді вони зняли скотч з мене й посадили, і знову мої відповіді не подобалися, і процедури з електричним струмом тривали... Біль був нестерпний. Я почав кричати", - згадує Параламов.

Читайте також: Справа "Хізб ут-Тахрір": адвокат Сайфуллаєва вважає, що на його підзахисного тиснуть

Дійшло до того, що він знепритомнив, але лікар стверджувала, що Параламов непритомність вдає. "Після того, як вона (лікар - ред.) виміряла тиск, зробила два уколи та пішла, мене знову скотчем змотали і знову почали бити струмом", - повідомив він.

Коли Параламов перестав видавати звуки, силовики стали погрожувати, що згвалтують його. "Я перестав кричати й почав просто молитися... Вони знову підняли мене і зрозумівши, що я не видаю звуків, щось желеподібне і холодне крапнули між сідницями і сказали, що зараз мене гвалтуватимуть. Один із них сказав: "Це робитимемо трубою і дротом, потім трубу виймемо і дріт виймемо, і тоді тобі мало не здаватиметься. Якщо не достатньо, дружину приведемо і до родичів прийдемо". Після цього я погодився на всі умови", - розповів він.

В результаті Параламова змусили підписати два протоколи. Згідно з першим, в 2014 році в лісосмузі села Двуріччя він знайшов тротил, патрони, запальні дроти до них і все це сховав у своєму домі в Нижньогірському районі - там, де відбувався обшук. Знайдене він нібито переховав у Сімферополі в районі Мар`їного гаю біля водосховища.

Згідно з другим протоколом, який Параламова змусили підписати, він був членом терористичної організації "Хізб ут-Тахрір". Він "зізнався", що організовував поширення інформації в Інтернеті та контактував із членами цієї організації, при цьому декого з них він знав, а декого - ні. 

"Мені сказали, що тепер на нас працюватимеш. По першому протоколу дамо тобі три роки умовно і впродовж трьох років надаватимеш нам інформацію. Якщо ж ти схитруєш або розповіси, ми тебе покараємо. Змусили всі "визнання" сказати на камеру", - розповів Параламов.

Нагадаємо, 12 вересня цього року в кримському селищі Нижньогірський, у будинку кримчанина, батька чотирьох дітей, Рената Параламова силовики провели обшук, назвавши його «обстеженням і слідчими діями». Після обшуку його відвезли до ФСБ і понад добу приховували від родичів його місцезнаходження. Параламов вийшов на зв'язок 14 вересня. Зателефонувавши з чужого номера, він попросив його забрати з однієї з автостанцій Сімферополя. Після отримання медичної допомоги Параламов надав свідчення поліції про тортури силовиків. 

Наприкінці вересня йому вдалося залишити Крим і згодом вивезти на материкову Україну членів своєї родини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-