Джемілєв вважає, що Ердоган допоможе з деокупацією Криму

Джемілєв вважає, що Ердоган допоможе з деокупацією Криму

Укрінформ
Президент Туреччини Реджеп Ердоган володіє об'єктивною інформацією стосовно ситуації у окупованому російськими військами Криму і, скоріше за  все, буде продовжувати допомагати Україні щодо деокупації півострова.

Про це лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв сказав на прес-конференції в аеропорту "Бориспіль", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Президент Туреччини Ердоган володіє об'єктивною інформацією стосовно ситуації у Криму, і я думаю, що він буде продовжувати допомагати нам щодо деокупації та повернення наших людей", - сказав Джемілєв.

Він наголосив, що нині на територію півострова окупаційна влада ніякі комісії не пускає, бо бояться того, які висновки вони зроблять. В 2015 році туди прибула турецька правозахисна група, і тоді путінський режим дуже розраховував на позитивні для Росії висновки, але виявилося навпаки - турецькі правозахисники надали об'єктивну оцінку. "Це лягло на стіл Ердогана, а президент Туреччини передав це Путіну і запитав, що відбувається у Криму", - розповів політик.

Читайте також: Джемілєв назвав звільнення керівників Меджлісу першим кроком до повернення Криму

Джемілєв запевнив, що питання звільнення заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза постійно піднімалося президентом Петром Порошенком та іншими представниками України на міжнародному рівні, зокрема – при зустрічі з турецьким президентом Реджепом Ердоганом. Востаннє це було під час участі в Генасамблеї ООН, де відбулася зустріч керівництва держави з Ердоганом.

"Ердоган чітко поставив умови, що він (президент РФ Путін - ред.) у першу чергу віддасть двох цих людей. І взагалі питання про переслідування він постійно піднімає, інша справа в тому, як реагує на це Путін, як завжди каже, що це неправда, вигадки української влади", - розповів Джемілєв.

Як повідомляв Укрінформ, у п'ятницю в аеропорту "Бориспіль" зустрічали з Анкари Ільмі Умерова та Ахмета Чийгоза, яких після засудження в окупованому Криму Росія видала Туреччині. 26 жовтня заступники голови Меджлісу в Анкарі провели зустріч з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом.

Читайте також: Чубаров переконаний, що тепер все більше кримчан опиратимуться окупантам

Умеров був засуджений до 2 років колонії-поселення за звинуваченням у нібито публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії. Чийгоз був засуджений до 8 років позбавлення волі за недоведеним звинуваченням в організації масових безладів під час мітингу в Сімферополі 26 лютого 2014 року - напередодні захоплення Криму російськими військами.

Звільнити Умерова, Чийгоза та інших кримськотатарських політиків і громадських активістів неодноразово вимагали міжнародні і російські правозахисні організації. Вироки, винесені кримчанам російськими судами, засудили США та Євросоюз.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-