Україна висловила рішучий протест у зв'язку з цинічним вироком Умерову

Україна висловила рішучий протест у зв'язку з цинічним вироком Умерову

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України закликає міжнародних партнерів засудити вирок підконтрольного РФ суду в окупованому Криму щодо Ільмі Умерова і вимагати негайного його звільнення.

Про це йдеться в заяві МЗС, опублікованій на сайті відомства. 

"МЗС України закликає міжнародних партнерів України надати відповідну оцінку цьому незаконному та політично мотивованому рішенню та вимагати від Росії негайного звільнення Ільмі Умерова. Лише чітка міжнародна політична солідарність, посилена економічними санкціями, здатна протистояти злочинній і агресивній політиці Кремля та зупинити цілковите знищення основоположних свобод та прав людини на території тимчасово окупованого Кримського півострова", - йдеться у заяві відомства.

МЗС висловлює рішучий протест у зв'язку з цим незаконним та політично вмотивованим вироком.

Читайте також: Глава Меджлісу хоче почути від Волкера план порятунку Умерова

"Особливо цинічним вирок Умерову виглядає, враховуючи його вік та стан його здоров'я. Відсутність належної медичної допомоги, очікувана в умовах реального ув'язнення, може мати катастрофічні для нього наслідки", - підкреслюють в МЗС.

У документі наголошується, що такий вирок є тиском на незалежних лідерів окупованого Криму, у тому числі кримських татар, з метою залякування всієї проукраїнської спільноти півострова.

"При цьому російські окупанти йдуть не лише на явні порушення основоположних прав і свобод людини, а й відверто ігнорують рішення ключових міжнародних структур з цих питань, зокрема Резолюцію ГА ООН від 19 грудня 2016 р. "Ситуація з правами людини в АР Крим і м. Севастополь (Україна)" та наказу Міжнародного суду ООН щодо застосування запобіжних заходів у рамках позову України проти Російської Федерації стосовно застосування Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації", - заявляють у МЗС.

Як повідомлялось, 27 вересня підконтрольний Кремлю суд у Криму засудив заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова до двох років колонії-поселення, заборонивши йому на два роки громадську діяльність.

Кримінальна справа проти Умерова була порушена в 2016 році за статтею 280.1 Кримінального кодексу Росії (публічні заклики до сепаратизму).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-