Росія не поспішає виконувати рішення суду ООН проти заборони Меджлісу - Джелялов

Росія не поспішає виконувати рішення суду ООН проти заборони Меджлісу - Джелялов

Відео
Укрінформ
Заступник голови Меджлісу Наріман Джелялов, виступаючи на конференції Human Dimension Implementation Meetings, заявив, що РФ не поспішає виконувати рішення Міжнародного суду ООН про зняття заборони на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу.

Про це йдеться у відео його виступу, розміщеному на сторінці у Facebook співзасновника громадської організації Кримsos Таміли Ташевої.

"Російська Федерація не поспішає виконувати рішення Міжнародного суду ООН від 19 квітня 2017 року про необхідність вжиття тимчасових заходів в рамках міжнародної конвенції про запобігання всіх форм расової дискримінації, а саме про зняття заборони на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу. Досі десятки громадських активістів, які є членами Меджлісу кримськотатарського народу, знаходяться під загрозою кримінального переслідування в Криму", - розповів Наріман Джелялов. 

За його словами, з 2014 року місцевими активістами, журналістами, правозахисниками фіксується постійне порушення прав людини з боку різних російських органів в Криму.

Читайте також: Росія у Криму потурає проявам ксенофобії щодо кримських татар – активісти

Активіст заявив, що в Криму "практично неможливо організувати публічний масовий захід особами та організаціями, яких російська влада сприймає як інакодумців, ненадійних, екстремістських, терористичних - ці ярлики навішуються дуже легко і без якихось застережень".

Джелялов заявив, що "російське законодавство щодо масових публічних заходів дуже жорстке, але навіть коли організатори суворо дотримуються букви закону, влада вдається до чисельних хитрощів".

Наприклад, повідомив він, 20 серпня 2017 року кримськотатарські активісти вирішили відзначити 20-річчя "московських подій 1989 року", під час яких вперше в СРСР кримські татари з плакатами вийшли на Красну площу.

"Не маючи формального приводу відмовити організаторам публічного заходу, пославшись на анонімне повідомлення про нібито замінування місця проведення заходу і заполонивши його представниками силових структур, організаторам так і не дали провести даний захід", - повідомив Джелялов.

Він нагадав, що так званий Верховний суд Криму засудив на вісім років позбавлення волі заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза "за участь у мирному мітингу 26 лютого 2014 року у Сімферополі біля будинку парламенту, коли тисячі громадян України в Криму вийшли з вимогою про збереження територіальної цілісності своєї держави, а саме України".

Фото: ghall.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-