МЗС направило Росії ноту через

МЗС направило Росії ноту через "місцеві вибори" у Севастополі

Заява
Укрінформ
Україна рішуче засуджує організацію Російською Федерацією 10 вересня на території тимчасово окупованого нею міста Севастополь незаконних виборів "губернатора", "довиборів депутата законодавчих зборів м. Севастополь", а також "довиборів депутатів окремих муніципалітетів".

Як зазначається у заяві МЗС України, розміщеній на сайті відомства, російському міністерству закордонних справ вже передано відповідну ноту протесту.

"Вважаємо такі дії Кремля продовженням грубих порушень Російською Федерацією державного суверенітету і територіальної цілісності України. Підкреслюємо, що будь-які кроки, спрямовані на легітимізацію незаконної окупації частини суверенної території України не створюють жодних правових наслідків щодо конституційно закріпленого статусу Автономної Республіки Крим та м. Севастополь як частини території України", - йдеться у заяві.

У МЗС наголошують, що проведення Росією фейкових виборів у м. Севастополь є черговим грубим порушенням Москвою основоположних норм і принципів міжнародного права, закріплених у тому числі у Статуті ООН, а також Резолюцій Генеральної Асамблеї ООН "Територіальна цілісність України" від 27 березня 2014 року та "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна) " від 19 грудня 2016 року, Гельсінського заключного акта Наради з безпеки і співробітництва в Європі від 1 серпня 1975 року, Меморандуму про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 5 грудня 1994 року, зобов’язань Росії за багатосторонніми та двосторонніми міжнародними договорами.

Читайте також: МЗС: Україна не визнає будь-які "виборчі процеси" в окупованому Криму

"Результати т.зв. "волевиявлення" є нікчемними. Незаконний статус будь-яких посадових осіб чи органів, обраних чи призначених з порушенням законів України, а також будь-яких виданих ними нормативно-правових актів, визначений статтею 9 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", - підкреслюють в українському зовнішньополітичному відомстві.

В Міністерстві наголошують, що усі особи, які брали участь в підготовці та проведенні незаконних виборів на суверенній території Української держави, будуть притягнуті до відповідальності згідно із законодавством України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-