Росія має припинити національні репресії в Криму - МЗС

Росія має припинити національні репресії в Криму - МЗС

Заява
Укрінформ
Міністерство закордонних справ України привернуло увагу світової спільноти, що російська влада в окупованому Криму продовжує переслідувати громадян України за національною ознакою.

Про це йдеться в заяві МЗС до Міжнародного дня корінних народів світу.

"Цього дня вкотре привертаємо увагу до систематичних порушень Російською Федерацією прав людини на території тимчасово окупованої РФ Автономної Республіки Крим та міста Севастополь (Україна), де міжнародними спостерігачами, зокрема Моніторинговою місією ООН з прав людини в Україні, фіксуються численні факти репресій проти громадян України за національною ознакою, етнічно і політично вмотивованих переслідувань з боку державних органів Російської Федерації", - йдеться у документі.

Читайте також: Річниця окупації Грузії: МЗС України закликає світ усвідомити глибину загрози від РФ

У МЗС акцентували, що на необхідності припинення порушень Росією прав людини на півострові, у тому числі переслідувань жителів Криму за національною ознакою, наголошується у резолюціях та рішеннях Генеральної Асамблеї ООН, Ради ООН з прав людини, Комітету міністрів Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ та інших міжнародних організацій.

Як зазначили у зовнішньополітичному відомстві, грубі порушення Росією прав людини на території тимчасово окупованої нею АРК стали підставою для звернення України в Міжнародний суд із позовом щодо порушення РФ норм Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. 19 квітня Суд зобов’язав Російську Федерацію утримуватися від збереження існуючих та застосування нових заходів, що перешкоджають діяльності представницьких органів кримськотатарської спільноти, зокрема Меджлісу, а також забезпечити доступ до освіти українською мовою.

У МЗС запевнили, що Україна й далі докладатиме всіх зусиль для повної деокупації території Криму, відновлення свого суверенітету і територіальної цілісності та прав людини всіх народів і національних меншин, які проживають на її території. 

"Свідомі того, що всі винні у тимчасовій окупації Криму, а також системних і широкомасштабних порушеннях прав людини на цій території, будуть притягнуті до відповідальності. Впевнені у подальшій підтримці міжнародного співтовариства у цьому питанні", - резюмували в МЗС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-