Росія незаконно конфіскувала 4575 об'єктів нерухомості в Криму - ООН

Росія незаконно конфіскувала 4575 об'єктів нерухомості в Криму - ООН

Доповідь
Укрінформ
В окупованому Криму на березень 2017 року Росією було незаконно конфісковано 4575 державних і приватних об'єктів нерухомості.

Про це йдеться в новій доповіді Моніторингової місії ООН, присвяченій ситуації з правами людини в Україні.

"Тривала конфіскація державної і приватної власності, яка почалася після референдуму в Криму у березні 2014 року і називається "націоналізацією" відповідно до законодавства Російської Федерації. Станом на 12 травня 2017 р. було "націоналізовано" 4575 державних і приватних об'єктів нерухомості", - йдеться в доповіді ООН.

За її даними, російська влада зробила кроки для компенсації власникам "націоналізованої" починаючи з березня 2014 року власності прийнявши спеціальний закон 217 у грудні 2016 року, "проте компенсація обмежена і не надає ефективних засобів правового захисту постраждалим".

Як зазначили в ООН, "ця схема може бути застосована тільки до приватної власності і виключає осіб, обвинувачених в" екстремізмі". 

"Останнє обмеження викликає особливе занепокоєння у зв'язку з довільним застосуванням законодавства по боротьбі з екстремізмом з боку органів влади Російської Федерації в Криму. Розмір компенсації визначатиметься з урахуванням ринкової вартості об'єкта на 21 лютого 2014 р з дати, що передує застосуванню законодавства Російської Федерації в Криму і "націоналізації". Більше того, виплату компенсації може бути відкладено на 10 років ", - наголошується в доповіді ООН.

УВКПЛ нагадує, що відповідно до міжнародного гуманітарного права, приватна власність, а також власність муніципалітетів і установ, що працюють в сфері релігії, благодійності, освіти, мистецтва і науки, не може бути конфіскована, і що управління нерухомим державним майном має  здійснюватися тільки відповідно з правилами узуфрукта (Гаазькі правила, стаття 55).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-