Проект

Проект "Чумацький шлях" розповідає історію відносин українців і кримських татар

Укрінформ
У вівторок в Укрінформі було презентовано виставку "Зруйнована казка", що відкривається 17 травня в Музеї української діаспори у рамках міжмузейного проекту "Чумацький шлях". Четвертий етап проекту присвячений річниці депортації з Криму кримських татар.

Про це у ході брифінгу в Укрінформі повідомив куратор проекту і засновник інформаційного порталу In-Art Георгій Брайловський, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Важливо, що ми дізнаємося історію взаємовідносин між українською та кримськотатарською культурою не на враженнях, а на музейних експонатах. Багато сучасних українських художників взяли участь у проекті, і завдяки цьому ми не просто дивимося на своє минуле та аналізуємо його, ми аналізуємо своє майбутнє. Пройдений нами великий шлях нашим "Чумацьким шляхом", ті символи, та семантика, те відчуття навколишнього світу, які мали наші предки на цій землі, відобразилися як в українській, так і в кримськотатарській культурі", - сказав Брайловський.

За його словами, виставка, присвячена річниці депортації кримськотатарського народу, - "це не просто виставка про кримських татар, це наша спільна історія, у якій народи відчули вплив тоталітарного режиму". 

Він підкреслив, що "Зруйнована казка" дає зрозуміти, що, "як для українців Україна - єдина їхня батьківщина, так і для кримських татар Крим - їхня єдина батьківщина, і вони автохтонний корінний народ, який не випадковим чином з'явився в Криму, а упродовж тисячоліть формувався там як етнос".

За словами куратора проекту, депортація - це не остання спроба знищення народів. 

"Те, що сьогодні відбувається в Криму, - це ще одна спроба знищити останні сліди перебування кримських татар на своїй батьківщині. І саме про це ми говоритимемо на нашій виставці", - резюмував Брайловський.

На думку одного з учасників проекту, художника Олега Тістола, філософія поняття "Чумацький шлях" дає природне поняття автохтонності, і учасників проекту об'єднує спільний цивілізаційний вибір: "Нас об'єднує історія, географія і спільний цивілізаційний вибір, а не штучні політичні декларації та зусилля комусь щось довести. Ми всі зроблені з одного матеріалу і займаємося європейським культурним процесом".

Художник відзначив, що українцям і кримським татарам "не треба доводити, хто де прописаний і звідки куди прийшов". 

"Тобто наші чумаки ходили за сіллю до Криму дуже давно, а кримські татари створювали свою культуру, яка впливала на нас. Власне виставка про цю правду", - підкреслив учасник проекту. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-