Вашингтон закликає Москву звільнити всіх кримських політв'язнів

Вашингтон закликає Москву звільнити всіх кримських політв'язнів

Укрінформ
Сполучені Штати наполягають на звільненні з російського ув'язнення Миколи Семени, Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Олександра Костенка та інших політичних в'язнів, яких кремлівський режим переслідує за інакомислення.

З відповідною заявою виступила в четвер на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні тимчасово повірена у справах США при ОБСЄ Кейт Бернс, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"28 лютого український журналіст Микола Семена постав перед судом – без присутності міжнародних спостерігачів – за сумнівними звинуваченнями в "підриві територіальної цілісності Росії через ЗМІ" після написаних ним статей з критикою російської окупації Криму та дій окупаційної влади", - нагадала Бернс.

Вона зауважила, що Семені загрожує до п'яти років позбавлення волі. 

"США знову звертаються до ОБСЄ стежити за судом над паном Семеною. Ми також закликаємо російську владу відмовитися від помилкових звинувачень проти Миколи Семени та звільнити його, а також усіх інших українців, що утримуються Росією з політичних причин", - наголосила американський дипломат.

У цьому зв'язку вона нагадала про інших "кримських політичних в'язнів", у тому числі Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Олександра Костенка та багатьох інших, хто відбуває термін покарання у віддалених російських колоніях через їх принципові заперечення російської окупації.

Водночас, представник США нагадала, що російська влада продовжує піддавати етнічних українців і кримських татар систематичній дискримінації на окупованому півострові. Крім того, Бернс засудила захоплення росіянами національних українських активів в Криму

"Росія привласнила українські військові активи, дочірнє підприємство національної газової компанії України, а також величезну кількість іншої державної та приватної власності України, в тому числі природних запасів газу в Чорному морі на мільярди євро", - заявила американський представник.

Вона підкреслила, що Росія не тільки підірвала міжнародний мир і безпеку, але й порушила міжнародне право та спільні Гельсінські принципи. Представник США нагадала про санкції та закликала Росію повернути контроль над Кримом Українській державі.

Фото: Twitter Kate Marie Byrnes

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-