"Справа Хізб ут-Тахрір" має великі шанси на успіх у Євросуді - юрист

Укрінформ
Так звана "справа Хізб ут-Тахрір", у рамках якої переслідують кримських мусульман, має великі перспективи успіху в Європейському суді з прав людини. Сьогодні в ЄС знаходяться близько 10 кримських справ, які найближчим часом розпочнуть розглядати по суті.

Про це в п'ятницю на прес-конференції в Укрінформі заявила юрист Центру стратегічних справ Українського союзу Хельсінкі з прав людини (УГСПЛ) Анастасія Мартиновська, повідомляє кореспондент агентства.

"Справа Хізб ут-Тахрір" має дуже велику перспективу успіху в Європейському суді з прав людини. По-перше, це право на справедливий суд. Зокрема, це право на захист, тому що починав вести всі ці справи Еміль (Курбединов - ред.), але влада навіть у протиріччя з нормами закону, які діють на території Росії, усунула його і люди були змушені дуже швидко шукати нових захисників", - повідомила Мартиновська. 

На її думку, "це дуже впливає на рівень захисту, тому що новому адвокатові потрібно знову вникати у справу, вивчати її, знайомитися з клієнтами, і навіть якщо новий адвокат -  професіонал, все одно це впливає на якість захисту". 

Крім того, вважає юрист, у контексті Європейської конвенції з прав людини, для фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір" може бути змінено процедуру обрання й продовження запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою і вони можуть бути звільнені.

"Але перше й найголовніше, на що звертають увагу всі юристи, це те, що Хізб ут-Тахрір не заборонена в Україні, а Крим продовжує залишатися Україною", - заявила Мартиновська.

За її словами, заборона цієї організації в Росії нині дуже зручно використовується спецслужбами "для того, щоб утискувати тих, хто незручний для окупаційної влади".

Між тим, система переслідування кримських активістів стає усе більш жорсткою.

"Зокрема, найближчим часом набувають чинності так звані антитерористичні поправки Ярової, згідно з якими терміни покарань збільшуються майже вдвічі за все те, що підпадає під "екстремізм", "тероризм", - повідомила Мартиновська.

На її думку, посилення системи переслідування кримських активістів, зокрема, заборона на спонтанні акції протесту й заборону на мирні збори навіть при узгодженні їх з окупаційною владою Криму - всі ці факти є порушенням міжнародних норм і допомагають юристам УГСПЛ "аргументувати свою позицію при відстоюванні її в міжнародних інстанціях".

Як повідомила Мартиновська, нині в Європейському суді з прав людини знаходиться "близько десятка кримських справ".

"Усі вони вже пройшли перший фільтр. Усім їм вже присвоєно номери й ми чекаємо найближчим часом розгляд справ по суті", - резюмувала вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-