Арсеній Білодуб, заступник командира підрозділу Сил спецпризначення
З Василем Сліпаком Андрій Жованик виконував спільну операцію
20.12.2022 08:00

З Арсенієм Білодубом ми познайомилися на київському кладовищі. Під час повномасштабної війни це мало кого здивує. Багато людей прийшли 8 вересня вшанувати 47-ліття загиблого біля Соледара за місяць до свого дня народження командира 5-го Легіону Андрія Жованика, батька трьох дітей.

На початку серпня прощалися на Майдані Незалежності з двома полеглими у тому бою воїнами: Андрієм Жоваником «Татарином» і Юрієм Коваленком «Сокаром». Лише перед Героями Київ, як і вся Україна, з 2014 року схиляються на коліна, - і кожне втрачене у супротиві російським нападникам життя щоразу підсилює бажання здолати  жорстокого ворога, який століттями підступно винищує і намагається унепокорити волелюбну  українську націю.

Останній земний шлях командир підрозділу Андрій Жованик проходив з побратимами, рідними і знайомими за козацьким звичаєм – з білим конем попереду процесії, під плач бандур, а на прощання його покрили добре відомою від часів Тараса Шевченка жалобною червоною китайкою…

Із Арсенієм Білодубом – заступником командира підрозділу ми вибудовуємо розмову  про документальний фільм «Андрій Жованик. Світ як воля та уява», прем’єра  якого  відбудеться у столичному Будинку кіно 23 грудня. Співрозмовник, до речі,  поет і фронтмен рок-гурту «Сокира Перуна», з Андрієм Жоваником не лише на бойових позиціях був, а й піднімався на Говерлу та спілкувався в родинному колі.

За пів року повномасштабної війни пройшли з боями більш як 1000 кілометрів

- Арсенію, як вдалося досить швидко створити фільм про загиблого побратима Андрія Жованика поміж обов’язками вам, заступнику командира добровольчого підрозділу 5-й Легіон, що входить до  Сил спеціального призначення, а Ігорю Малякіну – з серпня  командиру 5-го Легіону?

- Ми взяли до рук зброю добровольцями, жоден із козаків 5-го Легіону (Legio V) не був кадровим військовим на початок повномасштабної кампанії. Невдовзі після загибелі нашого командира Андрія Жованика 2 серпня  на Донеччині, ми зустрілися в Києві і я  виклав концепцію фільму - тим самим запалив вогонь у серцях побратимів.

Далі козак 5-го Легіону Сергій Дарійчук - до війни професійний режисер телебачення звернувся до козака ТРО Євгена Васильченка - професійного сценариста до війни. І ми  почали серйозну роботу над цим проєктом.

Тож режисер, монтажер, оператор - Сергій Дарійчук. Сценарист стрічки - Євген Васильченко.  Постпродакшн зробили  наші  добрі друзі. Графіка  - Сергій Sheff Шевченко. Колорист - Сергій Доценко. Звукорежисер  - Андрій Обод. Диктор - Андрій Середа. Музична складова – «Сокира Перуна», Bilodub, а ще використали композиції «Кому Вниз» та Івана Шаповалова.

Коментарі знімали переважно на лінії зіткнення, на командно-спостережних пунктах та в гарнізонах дислокації ЗСУ. А також у шпиталі поблизу Києва – у Феофанії, де проходить лікування наш поранений козак Володимир Авдєєнко.

- Багато унікальних відеокадрів 5-го Легіону з Андрієм Жоваником  було у 15-хвилинному сюжеті серії «Герої», який вийшов напередодні його 47-річчя. Ваш фільм «Андрій Жованик. Світ як воля та уява» - тривалістю понад годину. Скільки  відеоматеріалу з бойових позицій побачать глядачі?

-  Легіонери під проводом командира Андрія Жованика за пів року повномасштабної війни пройшли з боями більш як 1000 кілометрів – від Ірпеня до Чорнобиля, від Чернігівщини до Слобожанщини, Бахмут та Соледар. Кадри з гоупро та бодікамер козаків складають суттєву частину нашого фільму.

Іноді можна називати тільки позивний

- Ви знайомі з Андрієм з літа 2014 року. Які події за 8 років вирізняєте, що найяскравіше характеризують близького за сприйняттям світу побратима?

- Складно в надзвичайно насиченій палітрі пригод визначити одну подію. Андрій був щиро багатогранною у своїй шляхетності Людиною.

З характерного... Андрій абсолютно не цінував матеріальні речі. Він міг з легкістю розлучитися з річчю, яка була для нього, можливо, важлива та цінна. Для нього це ніколи не складало проблеми.

Так само в фінансовому плані. Якщо комусь треба допомога, він, не роздумуючи, міг знайти які-небудь кошти, допомогти фінансово. У нас була маса таких випадків.

Андрій міг побачити на блокпосту солдата, який змерз, і  після короткої розмови віддати йому без вагань свою зимову куртку. Це просто один приклад.

- Ще з 2014 року Андрій Жованик – дипломований інженер,  не афішуючи, поєднував службу й обов'язки начальника будівельних  дільниць,  інженера технічного нагляду у Києві. Як це вдавалося робити?

- Андрій писав заяви на відпустку за свій рахунок, а також в свої календарні вихідні  брав каску та рушницю і їхав туди, де  Батьківщина потребувала допомоги. Не афішуючи нікому з близьких або співробітників де він та куди їде.

Неодноразово були ситуації на фронті, коли під час лютих обстрілів в Андрія дзвонив мобільний – і він курував дистанційно хід будівництва. Це треба було бачити.

- До речі, як ви один одного називали: на імена? Знаю, що були ті, хто називав Андрія по батькові, – такий вияв поваги до досвіду і знань, незважаючи на досить “нелітній” вік.

- Залежно від бойової або життєвої ситуації траплялося по-різному. Іноді можна називати тільки позивний. Але здебільшого в побуті, справді, ми називали командира Андрій Євгенович, віддаючи шану і його батькові як голові славної родини.

- Керівник Історичного клубу «Холодний Яр» Роман Коваль, який називає Андрія товаришем з 1990 року, згадує про те, що на позиціях Жованик був  29 червня 2016 року – у  той день, коли загинув Василь Сліпак, доброволець, соліст Паризької опери. Чи знаєте подробиці?

- 29 червня 2016 року на світанку зведені загони ДУК «Правий сектор»,  «Карпатської Січі» (добровольчого підрозділу, на сьогодні це 49-тий Окремий стрілецький батальйон Сухопутних військ ЗСУ) та Legio V розпочали операцію, яка мала на меті взяти висоту 223. Взяти одночасним приступом з двох боків.

Андрій тоді очолив загін козаків Legio V та «Карпатської Січі». Здолавши близько 5 км,  приступом взяли ВОП (взводний опорний пункт) противника, знищивши п'ятьох опонентів. Андрій особисто зі своєї снайперської гвинтівки СВД ліквідував командира сепарів та ще двох.

З іншого флангу в цей час свою смертельну кулю отримав Герой України Василь Сліпак...

Коли один легіонер-козак проти 45-ти  російських нападників

- У липні цього року у Соледарі на Донеччині вашому Легіону протистояли зведені загони механізованих частин армії рф і так звані днр загальною чисельністю понад 1000 осіб. Скільки українських захисників було? Якими були початкові дії? Що відбувалося на території заводу Knauf  – підприємства з виробництва гіпсокартону, яке було створене 2006-го на базі Деконського комбінату будівельних деталей і наразі повністю зруйноване?

-  Козаки Legio V увійшли в Соледар в середині червня 2022-го. Оперативна ситуація була такою, що фактично в місці, де розташований Соледар, оборона ЗСУ мала шпарину шириною близько 10 км. Ми зайшли загоном  близько 22 козаків та до початку серпня тримали оборону цього важливого вузла.

У взаємодії з бригадами, які стояли вище та нижче Соледара, ми налагодили ефективну взаємодію з артою та авіацією, одночасно проводили зухвалу розвідку боєм та насипали з мінометів. Завод Knauf  фактично був перетворений в передовий опорний та спостережний пункт.

-  Є відео з Андрієм Жоваником,  зроблене за день до того, як він пішов за небокрай. Яким був початок серпня у Соледарі?

- Початок серпня був найгарячішим за весь період оборони Соледара. Орки кинули всі сили на триденний штурм Соледара та заводу Knauf. У протистоянні використовували бронетехніку, танки, ствольну артилерію, РСЗВ (реактивні системи залпового вогню) та авіацію.

Саме на третій день навали, йдучи в атаку з метою знешкодити дві БМП (бойові машини піхоти) з живою силою ворога, - героїчно, в прямому стрілецькому бою, від кулі снайпера загинув Андрій Жованик...

- Які завдання тепер виконує 5 Легіон? Де побратими Андрія Жованика: латвійський політик та правник, до повномасштабної російсько-української війни депутат, голова правового комітету та очільник фракції Нової консервативної партії у Сеймі Латвії Юріс Юраш, Сергій Мурзін, Вальдемар?

- Ми були на злагодженні на Яворівському полігоні. Зараз готуємось отримати нове бойове розпорядження та вирушити на фронт. Криниця нашої помсти наповнена, час роздавати борги.

- Де можна буде дивитися фільм, окрім як 23 грудня у столичному Будинку кіно?

- Після прем'єри 23 грудня фільм «Андрій Жованик. Світ як воля та уява» через деякий час буде доступний на ютуб каналі Legio V - https://youtube.com/@specialforceslegiov3407

Валентина Самченко

Фото надані Арсенієм Білодубом

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-