Наявність у ЗСУ ударних дронів Bayraktar гарантуватиме безпеку кордонів – виробник

Наявність у ЗСУ ударних дронів Bayraktar гарантуватиме безпеку кордонів – виробник

Укрінформ
Наявність у Збройних силах України турецьких ударних безпілотників Bayraktar гарантуватиме безпеку українських кордонів.

Таке переконання висловив у програмі "Неофициальный разговор" телеканалу "Дом" генеральний директор компанії Baykar Makina Халюк Байрактар, прізвищем якого названий безпілотник, передає Укрінформ. 

Зокрема, він зазначив, що турецька військова компанія Bayrak Makina постачає Україні безпілотники Bayraktar TB2, які можуть вести розвідувальні дії та вражати цілі високоточними ракетами та бомбами.

"Baykar - це підприємство, яке займається виробництвом безпілотних літальних апаратів. Зараз це виробництво - одне з найбільших у Європі. Ми застосовуємо новітні технології, які дають змогу здійснити прорив у сфері літальної техніки... Безпілотники Bayraktar випускаємо вже 20 років. За ці роки апарат істотно модернізований. Якщо спочатку це був невеликий дрон, то зараз Bayraktar TB2 - це потужний ударний безпілотний літальний апарат", - сказав Байрактар.

Читайте також: Турецькі дрони Bayraktar допоможуть стримувати агресію РФ – Міноборони

Сучасна модель Bayraktar TB2 вже добре себе зарекомендувала. За словами гендиректора, це один зі світових лідерів серед безпілотників.

"І ця модель Bayraktar TB2 вже надійшла на озброєння української армії. Ми вважаємо, що оснащення української армії подібними літальними апаратами гарантуватиме безпеку ваших кордонів", - заявив Байрактар.

Як повітряні "розвідники" з квітня безпілотники застосовуються на сході України, за їх допомогою вдалося виявити техніку противника. У зоні військових дій БПЛА може зазнати обстрілу, дорогий апарат може бути знищений. Але Байрактар акцентує, що завдання, які виконує безпілотник, превалюють над його вартістю.

"Дійсно, дорога техніка. Та якщо брати до уваги співвідношення ціни та ті завдання, які розв'язують наші безпілотники, тут чаша терезів буде схилятися до завдань. Успіх останніх років, досягнутий у сфері використання наших безпілотників, величезний. Факти показують, що це є винятково ефективним засобом повітряної боротьби за невеликих капіталовкладень, інвестицій, невеликої вартості літального апарату", - наголосив гендиректор.

Також Bayraktar TB2 пройшли чергові випробування під час військових навчань Sea Breeze-2021, які 10 липня завершилися в акваторії Чорного моря.

Читайте також: Військові провели навчання із Javelin та безпілотниками Bayraktar TB2

Управління безпілотниками Bayraktar TB2 - дистанційне, в пункті управління всі дані виводяться на екрани, картинка - високої точності.

"Вся інформація, всі польотні дані надходять на пункт управління. Керують системою капітан і другий пілот, які перебувають тут. Літальний апарат може бути за багато кілометрів від пульта управління. Але ви прекрасно бачите всю місцевість, всю територію, об'єкти на шляху, ніби ви перебуваєте в самому апараті. У картинки дуже висока якість, тому ви все бачите в найменших деталях. А цифри дають повну інформацію про необхідні польотні дані та коригування", - розповів Байрактар.

У разі втрати зв'язку з безпілотником цей апарат може виконувати основні функції самостійно. Зокрема, здійснити посадку в заданому районі, уточнює глава компанії.

Україна планує придбати 48 Bayraktar TB2.

"Договір підписано, його виконують. Турецька сторона дуже добре дотримується своїх зобов'язань, особливо в частині постачання безпілотників до України. Вони зацікавлені у співпраці з нами не тільки щодо продажу своїх безпілотників, вони купують у нас двигуни й для інших безпілотників Аkıncı ("Акінчі")", - повідомив генеральний консул України в Стамбулі Олександр Гаман.

Читайте також: ВМС України отримали перший турецький бойовий дрон Bayraktar

Як повідомлялося, Bayraktar TB2 — ударний оперативно-тактичний середньовисотний безпілотний літальний апарат з великою тривалістю польоту. Цей БПЛА може підіймати вантаж до 55 кг і перебувати в повітрі понад 12 годин. Безпілотники Bayraktar TB2 називають однією з причин переможного наступу армії Азербайджану в Нагірному Карабасі в 2021 році. Також "Байрактари" застосовувалися в конфлікті в Лівії, в якому Туреччина та Росія підтримують різні сторони. Так, використання турецьких безпілотників дозволило розбити російських найманців приватної військової компанії Вагнера та знищити російські зенітні установки "Панцир С-1".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-