Мандат місії ОБСЄ у «Гуково» та «Донецьку» продовжили до кінця вересня

Мандат місії ОБСЄ у «Гуково» та «Донецьку» продовжили до кінця вересня

Укрінформ
Постійна рада Організації з безпеки і співробітництва в Європі знову продовжила лише на два місяці мандат спостережної місії в російських пунктах пропуску "Гуково" і "Донецьк" у Ростовській області на кордоні з Україною.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, це відбулося під час засідання Постради ОБСЄ у четвер, 22 липня.

Згідно з рішенням, мандат Місії залишається без змін. Спостерігачі здійснюватимуть моніторинг ситуації і пересувань через кордон на цих двох російських пунктах пропуску та повідомляти про це у своїх звітах.

Роботу місії знову було продовжено лише на два місяці, оскільки делегація РФ і надалі перешкоджає продовженню мандата на стандартний чотирьохмісячний період. Раніше, наприкінці травня, мандат цієї спостережної місії було вперше продовжено лише на два місяці, до кінця липня, оскільки Росія без надання об‘єктивних причин відхилила стандартне продовження.

Читайте також: ОБСЄ нарахувала понад 40 порушень «тиші» за минулу добу

У МЗС України тоді заявили, що це рішення значно посилює адміністративне навантаження на міжнародних спостерігачів та підриває моніторингові можливості місії, які й без того ускладнюються безпідставними обмеженнями з боку Росії.

Неконструктивною назвали позицію Росії і в делегаціях Європейського Союзі та США при ОБСЄ, які закликали Росію не блокувати продовження мандата на більш тривалий період і сприяти ефективному моніторингу на кордоні.

Читайте також: Місія ОБСЄ повідомляє, що камери спостереження у Золотому засліплювали лазером

Як повідомлялося, спостережна місія ОБСЄ на російських пунктах пропуску "Гуково" та "Донецьк" виконує свою діяльність з 29 липня 2014 року згідно з рішенням Постійної ради ОБСЄ, прийнятим на основі консенсусу. Вона здійснює моніторинг ситуації і пересувань через кордон на цих двох офіційних російських пунктах пропуску та повідомляти про це у своїх звітах. Наразі Місія складається з 22 міжнародних спостерігачів.

Україна та країни-партнери неодноразово закликали до розширення мандату цієї спостережної місії на всі ділянки кордону, які прилягають до окупованих територій Донецької та Луганської областей. Утім, таке розширення блокує Росія. При цьому, російська сторона забороняє спостерігачів ОБСЄ використовувати будь-які інструменти спостереження, включаючи біноклі та безпілотники.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-