Підприємства ОПК, які орієнтуються на пострадянську техніку, не мають перспектив - експерт

Підприємства ОПК, які орієнтуються на пострадянську техніку, не мають перспектив - експерт

Укрінформ
Підприємства оборонно-промислового комплексу, що орієнтуються на модернізацію пострадянської техніки, втрачають перспективу подальшого розвитку. Бо з часом ЗСУ відмовляться від застарілих озброєнь. Потрібно забезпечити випуск продукції, яка і через десять років буде потрібною ЗСУ.

Про це сказав директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак на безпековому форумі "Ефективна промисловість для обороноздатності", який проходить в Одесі, передає кореспондент Укрінформу.

"Щоб забезпечити армію і флот необхідним озброєнням, підприємства оборонної галузі мають бути на крок попереду, а не намагатися, для прикладу, модернізувати МІГ-29 під радянські ракети 70-х років, думаючи, що в цьому є якась перспектива чи майбутнє. Насправді в такій спеціалізації немає нічого. А керівництво заводів, які працюють в Одесі, Миколаєві, Запоріжжі, Львові та орієнтуються на модернізацію пострадянської техніки, мають чітко розуміти, що будуть робити, коли Україна спише останній МІГ або СУ. Які роботи будуть виконувати? Чи просто закриються і звинуватять в усьому державу?" - зазначив Бадрак.

Читайте також: Протидіяти агресії РФ треба через реформу "оборонки" - Бадрак

За словами військового експерта, важко сказати, скільки часу ще будуть затребувані ці літаки-винищувачі. Але рано чи пізно ЗСУ відмовляться від цієї техніки попри те, що йдеться про величезний кластер.

Тож не треба боятися говорити про помилки, зауважив Бадрак. Буває так, що підприємства галузі щось успішно виробляють, а щось не виходить. Треба уважно вивчати досвід військових конфліктів у Нагорному Карабаху, Сирії, Лівії і винести відповідні уроки. "Важливо чітко прогнозувати, якою може бути можлива війна. І постаратись налагодити випуск такої техніки, яка б і через наступні десять років була актуальною", - наголосив експерт.

На його думку, є чимало прикладів вдумливого підходу до оновлення продукції оборонної галузі з урахуванням того, що більшість вітчизняних підприємств не спроможні самі 100-відсотково виробляти таку техніку чи озброєння.

Можна і треба шукати можливості розробки і випуску з підприємствами-партнерами, зокрема, військового вертольота на заміну нинішніх Мі-8 чи Мі-24. Це можуть бути підприємства Туреччини, Польщі чи країн Балтії, інших європейських держав.

Як зауважив експерт, "маємо чудовий приклад співпраці з Великою Британією по ракетних катерах і локалізацією виробництва в Україні, успішно реалізується контракт будівництва п'яти катерів з французами на миколаївському "Нібулоні" тощо".

Це новий рівень якості виробництва: спершу співпраця з європейськими виробниками, а в подальшому можна розгортати спільний випуск продукції і для країн Азії чи Африки - з частковою локалізацією в Україні, підсумував Бадрак.

Читайте також: Конструкторам українських танків важливо знати, під які снаряди конструювати озброєння - Жадан

Як повідомляв Укрінформ, безпековий форум "Ефективна промисловість для обороноздатності" проходить за підтримки НАТО, Трасту Чорного моря Німецького фонду Маршала та Фонду Ганса Зайделя в Україні, а також за сприяння Одеської обласної державної адміністрації та держуніверситету «Одеська політехніка».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-