Розвідка, безпілотна авіація та артилерія: у ЗСУ розповіли, що впливає на хід війни

Розвідка, безпілотна авіація та артилерія: у ЗСУ розповіли, що впливає на хід війни

Відео
Укрінформ
Керівництво Збройних сил України за час війни зробило аналіз та низку висновків, які допомагають змінювати стратегію та тактику військового керівництва.

Як передає Укрінформ, про це під час Львівського безпекового форуму заявив командувач підготовки Командування Сухопутних військ ЗС України генерал-лейтенант Олександр Павлюк.

«В першу чергу, на що ми звертаємо увагу - це зміни у просторові ведення бойових дій, збільшення просторових показників... Раніше був фронт і був тил… На жаль, зміни технологій, зміни засобів ураження звичайних боєприпасів дають можливість вражати об’єкти на великих відстанях. Це треба враховувати. Друге – це збільшення важливості розвідки, спостереження і управління, що об’єднано в єдину автоматизовану систему, єдиний інформаційний простір, що дає можливість домінувати над противником передусім щодо виявлення та його ураження. Третє – це зростання ролі високоточних боєприпасів», - зазначив Павлюк.

Ще одна з тенденцій розвитку - це зміна в трикутнику «вогонь-маневр-дія живої сили», яка повертається до напрямку «маневр-вогневе ураження», тобто живій силі віддається роль закінчення тих чи інших ударів вогневими засобами.

Читайте також: «Оборонка» України має пропонувати своє бачення методів ведення війнибританський експерт

На початку бойових дій у 2014 році ЗСУ стикнулись із найгострішою проблемою відсутності розвідки, засобів безпілотної авіації. Так, згідно з аналізом росіян, 85% заподіяних уражень по українських військах та їх втрати досягались за рахунок поєднання вогню артилерії з корегуванням цілей за допомогою БПЛА. І на початку війни українським військовим не було чим відповісти, зазначив Павлюк. Він наголосив, що тепер є достатня кількість озброєння та техніки, які дозволяють гідно відповісти на вогонь противника та на контрбатарейну боротьбу з ним.

Представник Командування Сухопутних військ зупинився на особливостях війни в Нагірному Карабасі та наголосив, що перемога Азербайджану - це перемога технологій та особового складу. Дійсно, Азербайджан 10 років готувався до війни, зробивши акцент на посиленні духу нації та модернізації всього озброєння, що дозволяло військам діяти в будь-яку погоду та час доби. Також важливою складовою була висока підготовка особового складу, адже для армії були закуплені тренувальні літальні апарати, створені школи для підготовки льотчиків. «Азербайджан мав повне панування в повітрі. Велика роль була відведена БПЛА та баражуючим боєприпасам», - наголосив Павлюк, додавши, що завдяки їм Азербайджану вдалося знищити всі засоби ППО Вірменії, основну частину бронетанкової техніки, завоювати панування в повітрі і успішно виконати завдання.

Відповідаючи на питання щодо потреб українських Збройних сил на сьогодні, Павлюк зазначив: «В першу чергу - це зв'язок, це автоматизована система управління, над якою ми на протязі останніх років працюємо, але вже маємо елементи такі як артилерійська система «Кропива» для ураження противника, зараз вивчаємо систему «Термінал» щодо розвідки. Але все це треба об’єднати в єдину систему управління військами».

Другим важливим чинником боєздатності ЗСУ є наявність БПЛА, зазначив Павлюк.

«Так, ми маємо велику кількість на сьогодні, але вони постійно вдосконалюються, постійно оновлюються. І потрібно тримати руку на пульсі, щоб не оснастити ЗСУ тими апаратами, що втратили свою ефективність», - вважає Павлюк.

Крім того, українській армії потрібні системи РЕБ, які треба розвивати до рівня бригади та батальйону, щоб можна було керувати безпосередньо військовими одиницями, які ведуть бій. На жаль, відзначив представник командування, наразі можна забезпечити лише батальйони. Цього мало, щоб зупинити БПЛА та протидіяти противнику.

Читайте також: Кляйне заявляє про необхідність реформи оборонної галузі в Україні на шляху до НАТО

«Нам потрібно засоби артилерійської розвідки вдосконалювати, тому що ті засоби, які є, їх дуже мало. Насамперед ураження завдається вогнем артилерії, ракетних військ, як на даний момент на сході України», - повідомив Павлюк.

Також необхідно вдосконалювати бойові машини, оскільки наразі парк залишився старим, і потрібно розвивати захищеність цих машин.

Відповідаючи на питання щодо потреб, Павлюк повідомив: «Всі дані є, ми їх прорахували і подали на Міністерство оборони через Генеральний штаб. Далі вже все залежить від фінансування, від бачення вже не Збройних сил, а керівництва держави. Щодо Байрактарів, Україна отримує в цьому році їх невелику кількість».

Для ЗСУ, наголосив командувач, потреба становить в десятки разів більше, аби задовольнити потреби Повітряних сил.

Читайте також: Турецькі дрони Bayraktar допоможуть стримувати агресію РФ – Міноборони

«Однак це не панацея, оскільки Байрактар має певні проблемні питання при використанні в певних погодних умовах. Якісне використання в Азербайджані – це безхмарна погода. На жаль, в Україні це не так, і навіть випробування показали проблемні питання. Тому є перспектива розвитку наших БПЛА типу «Сокіл», які можливо показують кращі характеристики, більш придатні для наших умов. Хоча Байрактар дуже потужна зброя, яку ми використовуємо, яку ми випробовуємо, яку ми постійно вивчаємо», - зазначив Павлюк.

Як повідомлялося, у липні до Військово-морських сил Збройних сил України надійшов перший безпілотний комплекс Bayraktar TB2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-