Євросоюз вказав на важливість відкриття баз Місії ОБСЄ біля кордону з Росією

Євросоюз вказав на важливість відкриття баз Місії ОБСЄ біля кордону з Росією

Укрінформ
Європейський Союз повністю підтримує плани СММ ОБСЄ щодо відкриття додаткових передових патрульних баз в ОРДЛО ближче до неконтрольованої урядом України ділянки кордону з Росією.

Як передає кореспондент Укрінформ, про це йдеться у заяві Євросоюзу "Щодо триваючої агресії Росії проти України та незаконної окупації Криму", виголошеній під час чергового засідання Постійної ради ОБСЄ.

"Ми закликаємо до забезпечення безперешкодного доступу СММ до всіх прикордонних районів, відповідно до її мандату. У цьому ключі ми нагадуємо про нашу підтримку планів СММ щодо відкриття додаткових передових патрульних баз у районах, що знаходяться під контролем підтримуваних Росією збройних формувань, ближче до кордону", - зазначається у заяві.

У ЄС вказали на те, що повідомлення Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ (СММ) щодо наявності сучасної російської військової техніки на сході України "підкреслюють необхідність у більшій прозорості того, що відбувається на українсько-російському державному кордоні, який зараз не контролюється українським урядом". Кроком, який давно визрів у цьому плані, могло б стати розширення місії спостерігачів ОБСЄ на російських пунктах пропуску "Гуково" і "Донецьк".

Крім того, Європейський Союз висловив занепокоєння з приводу "безпрецедентного збільшення випадків перешкоджання технічним засобам СММ з березня цього року, що призвело до втрати все більшої кількості БПЛА, включаючи БПЛА дальнього радіусу дії".

Читайте також: Україна в ОБСЄ: Путін опублікував статтю з фейковими наративами про Україну

"Ми глибоко шкодуємо, що 8 липня член підтримуваних Росією збройних формувань погрожував збити один з мінібезпілотників СММ, який виконував заявлений політ поблизу Вільхівки. Такі дії перешкоджають ефективному моніторингу та є явним порушенням вільного доступу СММ на всю територію України в межах її міжнародно визнаних кордонів", - йдеться у заяві.

Як повідомляв Укрінформ, раніше під час зустрічі з діючим головою ОБСЄ, главою МЗС Швеції Анн Лінде Президент України Володимир Зеленський наголосив на важливості здійснення СММ ОБСЄ моніторингу ситуації уздовж тимчасово непідконтрольної частини російсько-українського кордону, в тимчасово окупованому Криму та в Азово-Чорноморському регіоні.

Фото: ОБСЄ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-