Інцидент на траверзі мису Фіолент: британці просто підтвердили, що терводи Криму – це Україна

Інцидент на траверзі мису Фіолент: британці просто підтвердили, що терводи Криму – це Україна

Укрінформ
Росія перешкоджатиме будь-якій активності інших держав в Чорному морі. І НАТО потрібно сформулювати достойну відповідь на стратегічному рівні

Чорноморський регіон знову опинився в центрі уваги міжнародної спільноти. По обіді, 23 червня, російська агенція «Інтерфакс», з посиланням на Міністерство оборони РФ повідомила, що російські військові нібито відкрили попереджувальний вогонь по курсу британського есмінця HMS Defender в районі мису Фіолент у Чорному морі. Втім, через кілька годин після цієї інформації Міноборони Великої Британії заперечило факт обстрілу росіянами свого корабля. Як би там не було і як би це не було дивно, але принципові висновки можна робити одразу – і не помилитися:

  1. Те, що в документі, підписаному за результатами недавнього саміту НАТО, проблему російської експансії в Чорному морі взагалі не було згадано, агресор прогнозовано розцінив, як маркер слабкості. І в Москві вирішили «застовпити» за собою нові позиції в Чорному морі.
  2. Інцидент 23 червня дав НАТО і Україні чудову нагоду повернутися до цієї теми. І її не можна змарнувати. Тобто маневри Sea Breeze-2021 мають бути проведені на найвищому рівні згуртованості та військового мистецтва.
  3. Звісно п.2 не виключає, а навпаки – підкреслює важливість розробки та прийняття нової стратегії НАТО та союзників – України, Грузії – в Чорному морі.

То що там насправді відбулося на траверзі мису Фіолент, практично поруч з головною базою окупантського Чорноморського флоту?

З чого все почалося, або Такою є версія росіян

Російське МО заявило, що британський есмінець нібито порушив кордон, коли увійшов у «територіальні води» біля Севастополя. Той факт, що Севастополь за міжнародним правом і за всіма морськими картами є українською територією, звісно,там не згадали.

«Есмінець був попереджений про застосування зброї в разі порушення державного кордону Російської Федерації. На попередження не відреагував», – повідомили у російському міністерстві.

За слів російських військових, о 12:06 і 12:08 прикордонний сторожовий корабель РФ виконав попереджувальну стрільбу. О 12:19 літак Су-24М виконав попереджувальне бомбування.

О 12:23 есмінець HMS Defender залишив води, які РФ привласнила як свої територіальні.

А що про все це кажуть у Великій Британії та в Україні

Міністерство оборони Великої Британії повідомило, що ніякого обстрілу їхнього корабля не було: «По HMS Defender не було зроблено попереджувальних пострілів. Корабель Королівського флоту здійснює мирний прохід територіальними водами України відповідно до міжнародного права».

Пізніше посольство Великої Британії в Україні оприлюднило розширену заяву:

«Корабель Королівського флоту здійснює звичайний прохід територіальними водами України відповідно до міжнародного права. Ми вважаємо, що росіяни проводили стрілецькі навчання в Чорному морі та надали попередження про свою діяльність мореплавській спільноті».

Територіальні води, в які зайшов британський корабель, за міжнародним законодавством належать Україні, а не Росії. Тож Міністерство оборони України відреагувало відповідно: «Збройний інцидент в територіальних водах України – серйозне порушення міжнародного права». А міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголосив на необхідності якісно нової взаємодії НАТО з Україною у Чорному морі. І це – принциповий момент, про який у нас йшлося вище.

«Агресивні та провокаційні дії Росії в Чорному та Азовському морях, її окупація та мілітаризація Криму становлять тривалу загрозу для України та її союзників», – заявив Кулеба.

Експерти: британці створили прецедент демонстративного невизнання порушення міжнародного морського права й окупації Криму

«Корабель ВМС Великої Британії діяв у відповідності до п. 1 ст. 19 Конвенції ООН з морського права 1982 року, яка визначає так зване «право мирного проходу» через територіальне море прибережної держави, – коментує Укрінформу капітан I рангу в запасі, керівник військових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Павло Лакійчук.

Подібні недружні інциденти, продовжує він, час від часу відбуваються в світовому океані: то північнокорейські катери обстріляють південнокорейський корабель, то китайці з КНР – тайванський.

Подібних інцидентів з флотами цивілізованих країн він не пам’ятає. «Винятком був хіба що «навал Богдашина» у 1988 році – тоді також біля берегів Криму американські крейсер «Йорктаун» і есмінець «Керон» намагались здійснити мирний прохід, а сторожовики радянського Чорноморського флоту «Бєззавєтний» (яким власне й командував Богдашин) і СКР-6 здійснили навал (зіткнення бортом) на американських візаві, «витіснили» американців з радянських тервод. Але. Тоді СРСР формально ще не приєднався до Конвенції ООН 1982 року. ( І взагалі на щастя розвалився через три роки. - Ред.)», – каже військовий експерт.

Втім, зважаючи на минулорічну «полігонну війну» під час Sea Breeze-2020 і те, як російські ЗМІ заходилися розганяти тему можливих «мегапровокацій» з боку кораблів НАТО ще до їх заходу в Чорне море, якась провокація з боку росіян була неминуча, наголошує пан Лакійчук: «Подвиг Богдашина» останніми роками культивується серед російських флотських офіцерів (пригадайте тільки запис навалу російського ПСКР «Дон» на український буксир «Яни Капу» в 2018 році)».

Чим же могла б відповісти британська сторона на застосування зброї. Адже таке з рук не спускають. І ситуація могла піти «по спіралі». Втім, британські моряки вчинили мудро і холоднокровно. «Вони просто «не помітили» обстрілів (а чи були вони реально насправді не так вже й важливо. - Ред.). І повідомили російській стороні, що здійснювали мирний прохід через територіальне море України (додали тролінгу). Думаю, те саме сказав аташе з питань оборони Посольства Великої Британії в Москві,викликаний до російського МЗС. 1:0 - дипломатична перемога британців», – іронізує експерт.

Подібним чином висловився експерт-міжнародник Борис Бабін. Наразі можна упевнено стверджувати, що росіяни вчинили заплановану провокацію з метою показати світу свою «рішучість» у традиційному стилі «російського божевілля».

«Звісно цей обстріл (чи заяви про обстріл) не міг бути збоєм виконавця. Такі речі без погодження із верхівкою кремлівського режиму РФ неможливі. Після інциденту одразу пішла хвиля пропаганди, туди ж відносимо і виклик до російського МЗС британського морського аташе. Зімпровізувати таке за дві години сучасна РФ фізично нездатна», – переконаний пан Бабін.

Він також звертає увагу на те, що окупант уперше з 2018 року проводить з Криму пряму силову операцію, ну, або заявляє про її проведення: «Чим демонструє готовність переступати не тільки через суверенітет України, а й законні права держав НАТО… Це вже не дзвіночок, а корабельний ревун. Чи хтось його почує?»

Що стосується Великої Британії, яка заявляє, що вона не помітила жодних обстрілів під час проходження есмінцем територіального моря України біля Севастополя, то… «Можливо, це сарказм британців у стилі «А що, то ви по нам там на горизонті стріляли? Серйозно? А ми не помітили». Нагадаю, що торік за подібних обставин з британського корабля Dragon, який так само проходив у районі Севастополя просто відповіли російським прикордонникам з їх істеричними вимогами «негайно залишити води», що їх «дуже погано чути», – розповів Борис Бабін.

Своєю чергою головний редактор порталу BlackSeaNews, керівник Моніторингової групи «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» Андрій Клименко звертає увагу на дещо інший аспект: «Якщо британці дійсно «зрізали кут» окупованої 12-мильної зони (територіальних вод України) біля Кримського півострову та заявили при цьому, що «корабель ВМС Великої Британії здійснює мирний прохід через територіальні води України відповідно до міжнародного права», то вони просто молодці. Вони створили прецедент демонстративного невизнання порушення міжнародного морського права, а також окупації Криму».

Це приблизно те саме, наголошує він, що американці роблять у Південно-Китайському морі, не визнаючи односторонню зміну кордонів Китаєм: «Велика Британія і США – це великі морські держави, для яких значення принципу свободи судноплавства в цивілізованому світі перебуває в одному понятійному ряді із правами людини та принципом вільної торгівлі. Тобто свобода судноплавства для них – це базова цінність. І британці сьогодні це показали конкретними діями. І це дуже важливий сигнал, тому що вже сьомий із гаком рік ми, крім санкцій (до яких РФ досить успішно пристосувалася. - Ред), звикли чути від наших партнерів лише слова».

Водночас, пан Клименко акцентує на тому, що Росія аж ніяк не збирається знижувати градус ескалації, і що вона всіляко перешкоджатиме проведенню навчань Sea Breeze-2021.

«Як відомо, РФ закликала США відмовитися від Sea Breeze, які, на думку росіян, «ніяк не відповідають реальним завданням безпеки в чорноморському регіоні». Ба більше, «підвищують ризики ненавмисних інцидентів» і «заохочують мілітаристські настрої в Києві». Думаю, що в Москві намагатимуться зірвати і ці навчання,і запланований на 23 серпня саміт Кримської платформи. Одним словом, українським військовим і державним чиновникам не час йти у відпустки, бо нас чекає гаряче літо», – акцентує Андрій Клименко.

Мета росіян зрозуміла, продовжує Павло Лакійчук, адже вважаючи Чорне море (і тим більше Азов) власною вотчиною, вони будуть перешкоджати будь-якій активності інших держав, в першу чергу країн НАТО, таким чином змушуючи їх відмовитись від неї як занадто ризикованої. «Чи піддадуться на провокацію наші партнери і сусіди – побачимо», – додав експерт.

Росіяни демонструють готовність до комплексних дій з метою видавлювання НАТО з Чорного моря та ізоляції України, доповнює колег президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар. За його словами, робити вигляд, що нічого не сталося, що мала місце просто провокація росіян, до чого, мовляв, усі звикли – загрожуватиме реальним casus belli, який вони можуть майстерно організувати. «Не знаю, чи відважаться на жорсткі дії у відповідь наші партнери з Альянсу, але можливість симетрично-асиметричних дій у США, Британії та НАТО є. Достатньо вислати групу бойових кораблів в Балтійське море для раптових навчань з перевірки злагодженості ВМС Альянсу в зоні добудови Північного потоку-2. Зону закрити, всі шаланди, які туди нагнав "Газпром" вигнати. НАТО є там що захищати, бо у тій зоні проходять важливі лінії волоконно-оптичного зв'язку...» – каже пан Гончар.

Діяти на два фронти, каже він, Путін не здатний.

«А якщо додати сюди ще можливість блокади силами 6-го флоту США російської військово-морської бази в сирійському Тартусі, то Росії буде непереливки», – підсумував Михайло Гончар.

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-