Штати хочуть домовитися з Іраном стосовно ядерної угоди до серпня - ЗМІ

Штати хочуть домовитися з Іраном стосовно ядерної угоди до серпня - ЗМІ

Укрінформ
Адміністрація Байдена має намір домовитися з Тегераном про повернення до ядерної угоди за наступні шість тижнів, які лишилися до інавгурації нового президента Ірану та формування уряду.

Про це повідомляє Axios із посиланням на представника адміністрації США, передає Укрінформ.

«Якщо у нас не буде домовленості (стосовно іранської ядерної угоди – ред.) до формування нового уряду, я думаю, постануть серйозні питання про те, наскільки це буде досяжним потім», - наводить видання слова чиновника.

Аналітики та американські дипломати, які беруть участь у переговорах з Іраном, вказують, що було б простіше домовитися з чинним керівництвом Ірану на чолі з президентом Хассаном Рухані. Вважається, що фаворит президентських перегонів консерватор Ебрагім Раїсі відрізняється більш жорсткими й прямолінійними підходами, а це може ускладнити й так непростий діалог.

Читайте також: Держдеп США побачив прогрес у ядерних перемовинах з Іраном

Як повідомлялося, США й Іран провели шість раундів переговорів у Відні щодо повернення до Спільного всеосяжного плану дій (СВПД), який також називають ядерною угодою

СВПД був укладений у Відні 14 липня 2015 року між Іраном та країнами формату Р5+1 (п’ять постійних членів РБ ООН плюс Німеччина), а також ЄС. Угода передбачала забезпечення іранською стороною прозорості програм мирного атому в обмін на часткове скасування санкцій.

Читайте також: Відмова Штатів від угоди з Іраном наблизила його до ядерної зброї - Блінкен

У 2018 році Дональд Трамп оголосив про вихід Штатів із СВПД та запровадив нові суворі санкції проти Ірану, після чого Тегеран заявив про поновлення програм, які можуть призвести до появи ядерної зброї. Адміністрація Байдена ініціювала процес повернення до угоди та розпочала переговори через посередників з іранською стороною у Відні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-