Голова ОБСЄ наполягає на відкритті пунктів пропуску з боку ОРДЛО

Голова ОБСЄ наполягає на відкритті пунктів пропуску з боку ОРДЛО

Укрінформ
Голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде назвала відкриття КПВВ з боку непідконтрольних територій на сході України пріоритетним питанням свого порядку денного.

Про це вона заявила на спільній пресконференції з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою в Києві, передає кореспондент Укрінформу.

Лінде зазначила, що цінує зусилля України з відкриття усіх пунктів пропуску на лінії розмежування. “Але якщо ми відкриємо пункти пропуску з іншого боку на непідконтрольній території, то вони значно полегшать ситуацію з правами людини для громадян, які щоденно перетинають лінію розмежування”, - переконана голова ОБСЄ.

“Я буду тримати це питання як пріоритетне на моєму порядку денному”, - наголосила вона.

Читайте також: Кулеба закликав ОБСЄ принципово реагувати на шантаж і зневагу з боку Росії

Глава МЗС Швеції зауважила, що вирішення ситуації в Україні та навколо неї є пріоритетом для ОБСЄ та Шведського головування в організації.

“Ситуація на Сході вимагає постійної необхідної уваги з боку ОБСЄ”, - вважає Лінде.

Голова організації підкреслила, що вони активно працюють над сталим політичним врегулюванням конфлікту згідно з міжнародним правом, принципами та зобов’язаннями ОБСЄ.

Голова ОБСЄ також також заявила, що занепокоєна збільшенням кількості випадків порушення режиму припинення вогню та загибеллю цивільних і військових на сході України.

“Також я скористалася можливістю висловити своє занепокоєння щодо збільшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню та повідомленнями про жертви серед цивільних та військових. Я наголосила на необхідності негайного та повного дотримання режиму припинення вогню на сході України”, - сказала Лінде.

Читайте також: Голова ОБСЄ відвідала КПВВ «Новотроїцьке»

Голова ОБСЄ окремо наголосила на підтримці повного виконання Мінських угод відповідно до зусиль, яких вживає Тристороння контактна група та Нормандська група, а також нагадала, що закликала до деескалації ситуації на сході.

“Через ситуацію, яка склалася навколо України цієї весни, я неодноразово закликала до деескалації, до розбудови довіри відповідно до принципів та зобов’язань ОБСЄ, шляхом запобігання конфлікту”, - зазначила глава шведської дипломатії.

Лінде додала, що у вівторок мала плідну дискусію зі своїм спецпредставником в Україні Хайді Грау та головою спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Яшаром Халітом Чевіком, під час якої вона висловила їм свою підтримку.

Як повідомлялось, із березня 2020 року угруповання «ЛНР-ДНР», незважаючи на відкриття КПВВ на лінії зіткнення з української сторони, продовжують їх блокувати. В результаті мешканці непідконтрольних територій змушені виїжджати через Росію, щоб потрапити на підконтрольну Україні територію.

Анн Лінде у межах робочого візиту до України відвідала разом з керівництвом МЗС України зону проведення операції Об’єднаних сил, щоб особисто ознайомитися із діяльністю Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні та наслідками збройної агресії РФ, особливостями пересування морських суден у Чорному та Азовському морях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-