Росія залишає техніку 41-ї армії під Воронежем

Росія залишає техніку 41-ї армії під Воронежем

Розслідування
Укрінформ
Загроза вторгнення російських регулярних військ в Україну зберігається, оскільки техніка 41-ї армії ЗС РФ залишається на полігоні під Воронежем, як і залишаються війська, що постійно базуються біля кордону України і в окупованому Криму.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в матеріалі групи незалежних блогерів-розслідувачів Conflict Intelligence Team.

CIT нагадує, що раніше російські інформагентства поширили наказ міністра оборони РФ Сергія Шойгу про завершення раптової перевірки російських військ. "Зокрема, міністр наказав до 1 травня повернути на місця постійної дислокації особовий склад 58-ї армії (базується на Північному Кавказі), 41-ї армії Центрального військового округу (про її перекидання раніше офіційно не повідомлялося, але її виявили ми та інші дослідники), а також 7-ї, 98-ї і 76-ї десантних дивізій (перекидання останньої до Криму ми також неодноразово висвітлювали)", - наголошується в матеріалі.

Читайте також: Путін відповів на пропозицію Зеленського про зустріч: Готові прийняти в Москві

Разом з тим, розслідувачі вказують на те, що "на повернення до місць постійної дислокації відведено менш як 10 днів, хоча перекидання у Крим і до кордонів України зайняло майже місяць (а 7-а дивізія, як ми вважаємо, була передислокована ще в березні)".

"Це може частково пояснюватися тим, що, за словами Шойгу, техніка 41-ї армії залишиться на полігоні "Погоново" (йдеться про табір під Воронежем, про який ми повідомляли в нашому розслідуванні). Техніка перебуватиме там як мінімум до вересня, коли 41-а армія має взяти участь у стратегічних навчаннях "Захід-2011", - йдеться в матеріалі.

CIT зазначає, що при потребі перекинути особовий склад 41-ї армії назад під Воронеж "можна протягом лічених днів".

Читайте також: Зеленський прокоментував заяву Шойгу про відведення російських військ

"У поєднанні з частинами, які постійно базуються біля кордону України і в Криму, це означає, що певна загроза введення російських регулярних військ на Донбас або підконтрольну територію України зберігається, хоча останнє потребуватиме нового перекидання військ", - вважають розслідувачі.

Вони акцентують на тому факті, що в травні 2014 року також заявлялося про відведення військ від українського кордону, "однак тоді відведені були не всі сили, і в липні вони вели обстріл українських військ через кордон, а в серпні отримали підкріплення і увійшли на Донбас у складі декількох батальйонно-тактичних груп".

Як повідомляв Укрінформ, раніше повідомлялося, що міністр оборони Росії Сергій Шойгу доручив Генеральному штабу РФ і командувачам військ повернути до місць постійної дислокації війська, перекинуті останнім часом до кордонів України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-