Блокування патрулів ОБСЄ: 93% випадків фіксують в ОРДЛО

Блокування патрулів ОБСЄ: 93% випадків фіксують в ОРДЛО

Звіт
Укрінформ
У другому півріччі 2020 року 93% усіх перешкод у роботі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на сході України сталися у тимчасово окупованих окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО).

Як передає Укрінформ, про це повідомляється в опублікованому на сайті ОБСЄ тематичному звіті СММ ОБСЄ "Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ", який охоплює період з липня по грудень 2020 року.

"Перешкоди в роботі СММ, які фіксувалися раніше, збереглися. Майже всі випадки таких обмежень (93%) сталися в непідконтрольних урядові районах", - йдеться у звіті.

Згідно з Місією, половину з цих перешкод зафіксовано на блокпостах збройних формувань РФ уздовж офіційних дорожніх коридорів перетину лінії зіткнення. Приблизно 26% усіх випадків обмеження свободи пересування СММ сталися на півдні Донецької області.

"У результаті цих обмежень патрулі СММ не могли перетинати лінію зіткнення. Спостерігачі також практично не мали змоги пересуватися через адміністративну межу між непідконтрольними урядові районами Донецької та Луганської областей", - повідомляється у звіті.

Крім того, через обмеження доступу спостерігачів до прикордонних районів, що не контролюються урядом України, і на під’їзних дорогах до них "і далі систематично неповним було здійснення Місією моніторингу в таких районах".

Читайте також: Окупанти постійно перешкоджають роботі ОБСЄ, щоб приховати порушення – ООС

Також здійсненню моніторингу і далі перешкоджало небажання російських окупаційних адміністрацій в ОРДЛО надати гарантії безпеки для відкриття передових патрульних баз СММ у населених пунктах поблизу цих прикордонних районів.

"Як наслідок, спостереження СММ у цих прикордонних районах не можна повноцінно охарактеризувати як всеосяжний та незалежний моніторинг", - повідомили в СММ.

Читайте також: ОБСЄ зафіксувала завантажені вагони на окупованому кордоні України з РФ

Також вказується на те, що БПЛА СММ продовжували зазнавати впливу перешкод сигналу GPS (за оцінкою, внаслідок глушіння та ймовірного глушіння) у майже 300 випадках. Водночас зафіксовано 17 випадків, коли, за оцінкою, у напрямку БПЛА СММ стріляли зі стрілецької зброї. Через дію перешкод сигналу (за оцінкою, внаслідок ймовірного глушіння) Місія втратила у другому півріччі 2020 року 3 міні-БПЛА.

Як відомо, 21 березня 2014 року Постійна Рада ОБСЄ ухвалила рішення направити в Україну Спеціальну моніторингову місію, що складається з цивільних неозброєних спостерігачів. Місія була направлена на прохання українського уряду і за рішенням всіх 57 держав-учасниць ОБСЄ. Цілі роботи Місії - збір інформації, звіт про ситуацію з безпекою та встановлення фактів про конкретні події на місцях.

На даний час місія складається з близько 730 неозброєних іноземних спостерігачів з 44 держав-учасниць ОБСЄ, у т.ч. 38 осіб – з Російської Федерації.

Читайте також: ОБСЄ знову виявила в ОРДЛО невідведені «Гради»

Мандат Місії поширюється на всю територію України. Головний офіс місії знаходиться у Києві. Команди спостерігачів працюють в 10 найбільших містах України: Дніпропетровську, Донецьку, Івано-Франківську, Києві, Луганську, Львові, Одесі, Харкові, Херсоні, Чернівцях. Також Місія має кілька представництв та передових патрульних баз. У Донецькій і Луганській областях наразі працює близько 550 спостерігачів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-