Окупанти постійно перешкоджають роботі ОБСЄ, щоб приховати порушення – ООС

Окупанти постійно перешкоджають роботі ОБСЄ, щоб приховати порушення – ООС

Укрінформ
Перешкоджання роботі місії ОБСЄ російськими окупантами набуло систематичного характеру, а затримки і заборони допуску патрулів місії до місць або об'єктів в ОРДЛО вказують на намагання приховати різноманітні порушення.

Як передає Укрінформ з посиланням на сторінку у Фейсбуці операції Об'єднаних сил, про це заявляє Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін.

Українська сторона СЦКК повідомляє про чергові грубі порушення з боку збройних формувань Росії, про що йдеться у звіті СММ ОБСЄ № 90/2021 від 20 квітня.

Патрулі місії ОБСЄ і далі продовжують фіксувати озброєння російських найманців, розміщене з порушенням ліній відведення, ідеться в повідомленні.

Читайте також: ОБСЄ фіксує присутність окупантів на колишніх позиціях ЗСУ біля Золотого

19 квітня поблизу населеного пункту Хрустальний були виявлені 15 реактивних систем залпового вогню БМ-21 «Град».

На аеродромі біля Переможного зафіксовано скупчення військової техніки, а саме - 7 реактивних систем залпового вогню БМ-21 «Град», 8 самохідних гаубиць 2С1 «Гвоздика», 10 причіпних гаубиць 2А65 «Мста-Б», 5 гаубиць Д-30 «Жаба» і 13 танків (7 - Т-72 та 6 - Т-64), що розміщувались за межами виділених місць зберігання.

Читайте також: ОБСЄ знову виявила в ОРДЛО невідведені «Гради»

У звіті вказано, що збройні формування РФ з метою перешкоджання роботі місії продовжують вести вогонь зі стрілецької зброї у напрямку безпілотників ОБСЄ. Під час виконання польоту у районі Петрівського на тимчасово окупованій території Донецької області патруль місії зафіксував 5 пострілів зі стрілецької зброї у напрямку БПЛА.

Також було зафіксовано глушіння сигналу GPS літальних апаратів, що суттєво ускладнило роботу СММ ОБСЄ.

За оцінкою Української сторони СЦКК, «перешкоджання роботі місії ОБСЄ з боку російських найманців набуло систематичного характеру, а затримки та заборони допуску патрулів СММ до місць або об'єктів в ОРДЛО вказують на намагання окупантів приховати різноманітні порушення».

Як ідеться у звіті, дії збройних формувань Росії «стають все більш зухвалими, на що вказує випадок, який стався 17 квітня. У цей день окупантами попри заборону з боку СММ ОБСЄ встановили дві камери відеоспостереження на щоглі системи відеоспостереження місії, яка розміщена на території шахти «Октябрьская», на околиці тимчасово непідконтрольного Україні Донецька. При цьому окупанти обмежили доступ до камери місії, відрізавши частину металевої драбини на щоглу. 19 квітня оператори СММ ОБСЄ відключили свою систему відеоспостереження для уникнення подальшого втручання у моніторинг. Наразі місія з’ясовує обставини даних порушень з боку окупантів».

Читайте також: ОБСЄ зафіксувала понад 280 порушень «тиші» на Сході України

Патрулі СММ ОБСЄ за допомогою БПЛА продовжують фіксувати раніше облаштовані та нові мінні загородження збройних формувань Росії в ОРДЛО.

13 квітня неподалік Олександрівки безпілотник місії вкотре зафіксував 80 протитанкових мін між Мар’їнкою та Кремінцем. Того ж дня на околиці Оленівки вперше зафіксовано 71 протитанкову міну і 3 міни - на дорозі до Славного. 16 квітня у цьому ж районі БПЛА зафіксував ще 65 мін між залізничними коліями, 56 протитанкових мін неподалік у полі та ще 42 міни - за 500 м від зазначеного місця.

Такі дії збройних формувань РФ дестабілізують обстановку вздовж усієї лінії розмежування та служать основою для фабрикування провокацій з метою дискредитації Збройних сил України в очах місцевого населення.

У повідомленні наголошується, що підрозділи ЗСУ перебувають на позиціях і неухильно дотримуються зобов’язань щодо всеосяжного режиму припинення вогню, які були досягнуті в рамках Тристоронньої контактної групи.

Як повідомляв Укрінформ, з початку доби 22 квітня російські війська тричі обстріляли позиції Об'єднаних сил на сході України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-