Денісова сказала, скільки осіб в ОРДЛО вже з російськими паспортами

Денісова сказала, скільки осіб в ОРДЛО вже з російськими паспортами

Укрінформ
На тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей України орієнтовно 500 тис. осіб уже отримали російські паспорти.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв’ю “РБК-Україна” сказала Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

“За нашими підрахунками, 500 тис. людей в ОРДЛО вже отримали російські паспорти, це величезна кількість”, - поінформувала вона.

Відповідаючи на запитання, чи закриття КПВВ окупаційними формуваннями нібито під виглядом боротьби з коронавірусом насправді спрямоване на подальший розрив зв'язків між ОРДЛО і Україною, Денісова відповіла ствердно. “Це тиск на громадян, які живуть на окупованих територіях, щоб вони оформляли російські паспорти і, відповідно, віддалялися від України. В ОРДЛО заборонили українську мову - ні навчання українською немає, ні якихось інформаційних джерел. Акти цивільного стану, які оформлені українською мовою, діятимуть лише до 2023 року. І ось людина не може отримати українську пенсію, а їй кажуть: ти можеш отримувати пенсію у нас, але ти повинна оформити російський паспорт. І це сприяє їх відриву все далі і далі від України. Вже є діти, які народилися після початку війни, пішли в перший клас, вони ніколи не вчилися і не будуть вчитися українською мовою”, - зазначила Денісова.

Вона нагадала, що торік були ухвалені рішення, щоб без іспитів приймати учнів з окупованих територій у виші на підконтрольній уряду території. “Кількість таких вишів збільшили, але все одно студентів вступило приблизно півтори тисячі, це дуже мало, потрібно, щоб їх було більше”, - повідомила вона.

Окремо Денісова поінформувала, що з півтора мільйона зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб (ВПО) близько мільйона фактично проживають на окупованій території і раз на місяць або на два приїжджають на підконтрольні українській владі території, щоб отримати виплати, в основному це пенсіонери.

Читайте також: В ОРДЛО неможливі вибори відповідно до Мінських угод – експерт

“Зараз дали право голосувати ВПО, наприклад, на останніх місцевих виборах минулого жовтня внутрішнім мігрантам, яких приблизно три з половиною мільйони, і тим, у кого немає реєстрації, – це ще один мільйон. А всього з усіх цих категорій проголосувала лише 101 тис. осіб. Тобто право дали, але вони його не реалізували. З ВПО зрозуміло, вони в основному живуть на тій території і не пішли голосувати. А тут ще й ковід, і закриття КПВВ не сприяли цьому. Але багато інших, очевидно, просто не знали, що у них є таке право, не було відповідної інформаційної кампанії”, - уточнила Денісова.

Читайте також: Німеччина про видачу паспортів Росії в ОРДЛО: українське право має діяти на всій території країни

Окремо вона акцентувала на ситуаціях, коли у 2015-2016 роках зупиняли багатьом громадянам пенсійні виплати, коли говорили, що це такий "пенсійний туризм".

Уповноважений ВР пояснила, що тоді близько 400 тис. пенсіонерів зупинили виплати, - комусь на місяць, комусь на рік, і потім люди через суди ці пенсії собі відсудили.

Читайте також: Окупанти готують списки на примусовий призов в ОРДЛО - розвідка

“Але згідно з рішеннями судів, за той період в цілому набігла сума в 10,5 млрд грн, яку держава повинна заплатити цим людям. Є постанова Кабміну, де це зазначено. Але є й один пункт у цій постанові, що це має бути врегульовано окремим порядком, який треба окремо затвердити. І досі його не затвердили і 10,5 млрд не виплатили”, - уточнила Денісова.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю французькому виданню Le Figaro заявив, що Росія на тимчасово окупованій території сходу України роздала 250-300 тис. своїх паспортів, аби потім заявити про захист російських громадян.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-