Окупанти на Сході мінують населені пункти російськими боєприпасами – ООС

Окупанти на Сході мінують населені пункти російськими боєприпасами – ООС

Фото
Укрінформ
Окупаційні війська на сході України мінують населені пункти російськими боєприпасами, що є грубим порушенням Мінських домовленостей.

Про це повідомляється на сторінці операції Об'єднаних сил у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Окупанти мінують населені пункти російськими боєприпасами. Українська сторона СЦКК повідомляє про випадки грубих порушень Мінських домовленостей та міжнародного гуманітарного права з боку збройних формувань Російської Федерації", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що останнім часом окупанти все частіше здійснюють дистанційне мінування місцевості із застосуванням заборонених Конвенцією ООН протипіхотних мін ПОМ-2.

Читайте також: Ракетні комплекси та зенітні установки: окупанти за добу шість разів зривали «тишу» на Сході

При цьому як засоби доставки найманці найчастіше використовують БПЛА та спеціально переоснащені гранати ПГ-7, тим самим наражаючи на небезпеку не лише військовослужбовців ЗСУ, а також, що особливо цинічно, – місцеве населення.

"З початку поточного року Українською стороною СЦКК зафіксовано 8 випадків застосування російськими найманцями мін ПОМ-2. За короткий проміжок часу, з 13 по 19 квітня, верифіковано вже другий подібний випадок. При цьому перший, 13 квітня цього року, – у безпосередній близькості до об'єкта цивільної інфраструктури – КПВВ "Майорськ", а другий – у населеному пункті Зайцеве", – зауважують в командуванні ООС.

Крім того, повідомляється, що 19 квітня в нічний час російські окупанти за допомогою БПЛА скинули міни у житловому секторі, при цьому розуміючи, що військових там немає. Цього разу обійшлося без жертв.

"Військовослужбовцям гірсько-штурмової бригади "Едельвейс" вдалося вчасно виявити та знешкодити небезпечні міни ПОМ-2, особливість яких полягає у тому, що їх неможливо знешкодити без вибуху. Міни встановлюються тільки засобами дистанційного мінування, а вибух заряду відбувається в момент спрацювання чутливих датчиків цілі, що несе особливу небезпеку для місцевого населення", - додають в ООС.

Там також звертають увагу, що для приховування факту, що смертельні боєприпаси найманцям поставляються з РФ, бойовики затирають маркування, де вказано номер партії виготовлення, завод та дата виготовлення боєприпасу.

"Українська сторона СЦКК інформує, що 17 квітня окупанти здійснили також обстріл житлового сектору Зайцевого із забороненого Мінськими домовленостями озброєння – мінометів калібру 120 мм. Міни влучили по вулиці Журавського, 23 та 24, внаслідок чого було пошкоджено огорожу приватного господарства", - зауважують в ООС.

Там також наголошують, що всі зазначені злочини проросійських найманців були верифіковані Українською стороною СЦКК. Результати верифікації будуть слугувати беззаперечними доказами злочинів РФ в Україні.

В ООС заявляють, що зазначені випадки свідчать про наміри Російської Федерації й надалі загострювати безпекову ситуацію на території України, використовуючи своїх найманців, та є яскравим прикладом нехтування мирних ініціатив уряду України.

Про факти зазначених порушень з боку збройних формувань Російської Федерації Українська сторона СЦКК повідомила СММ ОБСЄ.

Фото: facebook.com/pressjfo.news

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-