Окупанти посилили блокування роботи місії ОБСЄ - обшукують авто та обстрілюють дрони

Окупанти посилили блокування роботи місії ОБСЄ - обшукують авто та обстрілюють дрони

Укрінформ
Російські окупаційні війська більш активно блокують роботу СММ ОБСЄ, вимагаючи обшуку машин та причепів патрулів, а також здійснюючи глушіння та обстріли їхніх БПЛА.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє пресслужба Генштабу ЗСУ з посиланням на Рішення Постійної Ради ОБСЄ № 1117.

«З 20 березня Місія зафіксувала нові тенденції обмеження її роботи на тимчасово окупованих територіях Донецької області. До них відносяться вимоги збройних формувань РФ щодо обшуку причепів та автомобілів СММ і як наслідок, відмова у подальшому пересуванні патрулів у разі відмови догляду. Такі обмеження не тільки порушують дипломатичні протоколи, але безпосередньо впливають на виконання покладених на СММ обов’язків», - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, російські найманці додатково посилюють надскладну ситуацію, створену системними обмеженнями після закриття КПВВ через пандемію COVID-19. Якщо Місія не зможе проводити свою адміністративну діяльність, постачати медичне обладнання, включаючи COVID-тести, то це безпосередньо впливатиме на працездатність СММ на тимчасово окупованих територіях. Свобода пересування Місії за другий тиждень квітня була обмежена 15 разів, 13 з яких - у Донецькій і 2 - в Луганській областях, повідомили в пресслужбі.

Читайте також: Ескалація на сході: керівництво ОБСЄ закликає виконувати Віденський документ

Загрозливою стала й тенденція щодо збільшення зафіксованих випадків перешкоджання моніторингу лінії розмежування та прилеглих територій за допомогою БПЛА Місії.

«Глушіння БПЛА СММ протягом тижня відбулося 59 разів, це у два з половиною рази більше порівняно з 24 випадками протягом попереднього тижня. Відсоток польотів БПЛА СММ, які зазнали перешкод сигналу, збільшився з 16 відсотків у лютому до 28 відсотків у березні та 58 відсотків у квітні», - повідомили в штабі.

Аналіз рівних проміжків часу показав, що від 15 лютого по 14 березня зафіксовано 52 випадки проти 165 випадків з 15 березня по 15 квітня. Занепокоєння спостерігачів викликає те, що 85% випадків глушіння сигналу GPS відбулися у Донецькій області поблизу населених пунктів Степанівка, Веселе, Спартак, Петрівське, Ясинувата, Докучаєвськ та поруч із Красногорівкою.

Читайте також: Росія, а не Україна відповідальна за ескалацію ситуації - США в ОБСЄ

БПЛА залишаються ключовим активом місії, що дозволяє вести моніторинг недоступних для патрулювання територій та фіксацію порушення розміщення озброєння та військової техніки. У першому кварталі поточного року 66% таких порушень було зафіксовано саме за допомогою БПЛА.

За даними СММ ОБСЄ, постійно фіксується ще один спосіб перешкоджання моніторингу – обстріли БПЛА з різних видів стрілецького озброєння. «Минулого тижня патрулі СММ зафіксували 10 таких випадків, порівняно з 1 таким інцидентом за попередній місяць», - наголосили в штабі.

Аналізуючи діяльність та моніторингові можливості Місії ОБСЄ на Сході України, представники СММ зафіксували такі нові тенденції у березні-квітні 2021 року: системна перевірка причепів та автомобілів СММ; збільшення кількості випадків глушіння сигналу GPS БПЛА СММ; збільшення обмежень пересування патрулів СММ в ОРДЛО вздовж тимчасово непідконтрольного державного кордону України та особливо на півдні Донецької області.

Читайте також: Україна в ОБСЄ: за тиждень загинули четверо воїнів ЗСУ, п’ятеро поранені

Усі згадані обмеження свідчать про наміри окупаційної влади знизити ефективність виконання покладених на СММ ОБСЄ завдань зі збору інформації, моніторингу та контролю за дотриманням прав людини на тимчасово окупованих територіях України. Особливе занепокоєння такі дії викликають на фоні різкого зростання кількості порушень режиму припинення вогню та проведення інженерних робіт найманцями РФ з дообладнання старих та створення нових фортифікаційних споруд у напрямку позицій ЗСУ, наголосили в пресслужбі.

Як повідомляв Укрінформ, 19 квітня голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде та генсек цієї організації Гельга Шмід обговорили ескалацію на східних кордонах України та закликали до виконання Віденського документа.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-