Військова загроза Росії: як оцінюють ситуацію у штабі ООС

Військова загроза Росії: як оцінюють ситуацію у штабі ООС

Доповідь
Укрінформ
На тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей продовжується агітація населення на контрактну службу у військових формуваннях російських окупаційних військ.

Про це йдеться у доповіді командування операції Об’єднаних сил про безпекову ситуацію в районі проведення ООС, яка є у розпорядженні Укрінформу.

"На тимчасово окупованих територіях продовжуються заходи з призову на військову строкову службу. Слід відзначити, що з метою доукомплектування підрозділів 1 та 2 армійських корпусів військовими комісаріатами проводиться роз’яснення переваг служби за контрактом над строковою службою, що, не виключно, має на меті підбурення призовників вступити на військову службу виключно на контрактній основі", - зазначається у доповіді.

Крім того, окупанти забезпечують інженерне обладнання передових позицій та нарощування системи мінно-вибухових загороджень. Уздовж лінії зіткнення утримуються снайпери з метою нанесення втрат особовому складу та знищення технічних засобів системи спостереження підрозділів Об'єднаних сил. Проводяться часткові ротації особового складу бойовиків на передових позиціях.

Об'єднані сили не виключають, що Росія буде намагатись штучно загострити ситуацію в районі проведення ООС за рахунок збільшення кількості обстрілів (у тому числі з використанням важкого озброєння), як по позиціях Об’єднаних сил, так і населених пунктів на підконтрольній Україні території. Також не виключається здійснення Кремлем ряду провокаційних дій у “прифронтовій” зоні України. Згідно з доповіддю, керівництво Росії, на фоні поступової втрати ефективності гібридних методів ведення війни проти України, продовжує розглядати силовий (воєнний) спосіб як основний.

Читайте також: В Об’єднаних силах готові до будь-яких варіантів розвитку подій на сході України

"З огляду на обстановку, що склалася, посилення угруповання російських військ (сил) поблизу державного кордону України може становити потенційну загрозу національній безпеці України у воєнній сфері. За оцінками, в разі схвалення керівництвом Російської Федерації відповідного політичного рішення, найбільш сприятливим терміном для підготовки операції на Орлово-Воронезькому та Донському операційному напрямках вважається період підготовки та проведення спільних стратегічних навчань “Запад-2021”, - йдеться у доповіді.

Разом із тим зазначається, що незважаючи на збільшення обстрілів по всій лінії зіткнення та нарощування військової присутності в районах поблизу державного кордону України та на тимчасово окупованих територіях України, ознак безпосередньої підготовки противника до активних наступальних дій не відмічено.

Об'єднані сили підкреслюють, що чітко виконують взяті на себе зобов’язання щодо дотримання Мінських домовленостей та знаходяться в готовності своєчасно і адекватно реагувати на загрози, що виникають. Ситуацію в районі проведення ООС командування об'єднаних сил оцінює як контрольовану.

Як повідомляв Укрінформ, 10 квітня міністр оборони Андрій Таран заявив, що справжніми цілями нарощування Росією військової присутності біля кордонів України можуть бути посилення тиску на Україну з метою примусу до поступок у переговорному процесі й демонстрація готовності до застосування збройної сили.

Читайте також: У березні-квітні поставки зброї на окуповану Донеччину зросли удвічі - командування ОС

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна готова до російського вторгнення, яке може статися в будь-який день.

Раніше головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак під час виступу у Верховній Раді заявив, що вздовж державного кордону України, а також на тимчасово окупованих територіях України і АР Крим знаходяться 28 батальйонних тактичних груп РФ, що становить потенційну загрозу для національної безпеки України.

14 квітня начальник Головного управління розвідки Міноборони полковник Кирило Буданов під час засідання парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки повідомив, що розгортання повного складу російських військ на кордоні з Україною триватиме до 20 квітня.

Цього ж дня Таран під час виступу на засіданні підкомітету Європарламенту з питань безпеки й оборони (SEDE) повідомив, що загальна потужність російських військ, яка наразі сконцентровані вздовж українського кордону, сягає 56 тактичних груп батальйонного рівня зі 110 тисячами військовослужбовців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-