Росія намагатиметься провокувати ЗСУ на наступальні дії - командування Об'єднаних сил

Росія намагатиметься провокувати ЗСУ на наступальні дії - командування Об'єднаних сил

Укрінформ
Російська Федерація продовжує реалізовувати плани щодо пошуку шляхів подальшої дестабілізації ситуації на території України.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це заявив заступник командувача Об’єднаних сил, генерал-майор Віктор Ганущак під час престуру для іноземних журналістів в район проведення ООС в Донецькій та Луганській областях України.

«Керівництво Російської Федерації продовжує реалізацію планів щодо пошуку шляхів подальшої дестабілізації обстановки на території України. На фоні відсутності результатів ведення війни ймовірними діями РФ є інтенсифікація вирішення питання недопущення реінтеграції тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей до складу України, створення сприятливих умов в пошуку правових підстав застосування регулярних військ збройних сил РФ для захисту псевдоросійських громадян з-поміж населення тимчасово окупованих територій», - сказав Ганущак.

Він відзначив, що російські ЗМІ розповсюджують фейки про нібито наміри Збройних Сил України звільнити окуповані території начебто силовим шляхом.

"Не виключається, що Росія буде намагатись штучно загострити ситуацію в районі проведення ООС за рахунок збільшення обстрілів як по позиціях Об’єднаних сил, так і населених пунктів на підконтрольній Україні території. Задумом дій передбачається провокування ЗСУ на наступальні дії, втягнення їх в підготовлені вогневі зони, нанесення втрат, блокування. За таким варіантом дій не виключається застосування 1 та 2 армійських корпусів за підтримки з’єднань та частин 8 армії південного військового округу", - прокоментував Ганущак.

Читайте також: Два російські військові кораблі прямують у Чорне море

Він також відзначив, що провокації йдуть постійно і систематично, триває застосування з боку бойовиків заборонених конвенцією боєприпасів.

Ганущак повідомив що продовжується нарощування угрупування військ РФ в прикордонних районах у Ростовській, Воронезькій та Білгородській областях за рахунок переміщення із південного, західного та центрального військового округів, північного флоту, в також повітряно-десантного флоту Збройних Сил РФ до державного кордону. Також РФ використовує Сили спеціальних операцій та Федеральної служби безпеки безпосередньо на територіях Донецької та Луганської областей.

Після завершення перекидання ЗС РФ їхня кількість на донському операційному напрямку становитиме 13 батальйонно-тактичних груп загальною чисельністю біля 8 тис. осіб. На слобожанському операційному напрямку слід очікувати 14 батальйонно-тактичних груп загальною чисельністю біля 8,5 тис. особового складу. Також йдеться про близько 108 танків, 590 БМП, 104 артилерійські системи різного типу. Крім того, в акваторії Азовського моря можуть залучити бойові кораблі, катери зі складу Чорноморського флоту.

Водночас Ганущак наголосив, що стан і склад противника на тимчасово окупованих територіях двох областей залишається без змін. "Чисельність особового складу окупаційних військ становить близько 28 тисяч - це 1 і 2 армійський корпус", - повідомив заступник командувача ОС.

Як повідомляв Укрінформ, 10 квітня міністр оборони України Андрій Таран заявив, що справжніми цілями нарощування Росією військової присутності біля кордонів України можуть бути посилення тиску на Україну з метою примусу до поступок у переговорному процесі й демонстрація готовності до застосування збройної сили.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна готова до російського вторгнення, яке може статися в будь-який день.

Раніше головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак під час виступу у Верховній Раді заявив, що вздовж державного кордону України, а також на тимчасово окупованих територіях України і АР Крим знаходяться 28 батальйонних тактичних груп РФ, що становить потенційну загрозу для національної безпеки України.

Читайте також: Росія продовжить дестабілізацію в Україні - звіт розвідки США

14 квітня начальник Головного управління розвідки Міноборони полковник Кирило Буданов під час засідання парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки повідомив, що розгортання повного складу російських військ на кордоні з Україною триватиме до 20 квітня.

Цього ж дня Міністр оборони Андрій Таран під час віртуального виступу на засідання підкомітету Європарламенту з питань безпеки й оборони (SEDE) повідомив, що загальна потужність російських військ, яка наразі сконцентровані вздовж українського кордону, сягає 56 тактичних груп батальйонного рівня зі 110 тисячами військовослужбовців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-